Linkuri accesibilitate

Christine Lagarde prima femeie la conducerea Fondului Monetar Internațional


Christine Lagarde
Christine Lagarde

Lagarde va trebui să dovedească că deciziile vizînd ajutorarea unor țări europene, în dificultate, nu sînt motivate politic.



Ministrul francez din finante, Christine Lagarde a fost numita in fruntea Fondului Monetar International. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La putin timp dupa preluarea functiei, la 5 iulie, Christine Lagarde se va vedea confruntata cu coordoarea eforturilor vizind rezolvarea crizei financiare din Grecia. Lagarde a cerut Atenei sa continue masurile de austeritate nepopulare, ca o conditie pentru sprijin din partea Fondului si Uniunii Europene. Ea a facut apel la unitate politica in Grecia pentru depasirea crizei.

Christine Lagarde, care are 55 de ani, devine prima femeie, la conducerea Fondului Monetar International. Ea se bucura de renume ca un foarte bun negociator, apt sa incheie intelegeri in conditii dificile. Optiunea pentru candidata franceza nu a fost facuta cu usurinta, in conditiile in care tari in dezvoltare sint nemultumite de faptul ca Fondul a fost condus, de la infiintare, de un european, in timp ce Banca Mondiala a fost condusa de un american.

Experti financiari arata ca doamna Lagarde va trebui sa dovedeasca ca deciziile vizind ajutorarea unor tari europene, in dificultate, nu sint motivate politic. De asemenea Fondul ar putea fi confruntat cu pierderi masive, pentru ca a efectuat imprumuturi riscante. Doar Grecia a primit 30 de miliarde de euro. Alti specialisti spun ca noua presedinta trebuie sa introduca in organizatie un sistem de numiri bazat pe merit, referindu-se in special la faptul ca prin traditie, functia de vice-presedinte apartine unui american.

Washingtonul ia de acum in considerare numirea consilierului Casei Albe, David Lipton, care sa-i succeada lui John Lipsky, in august. Alegerea lui Lagarde, in detrimentul guvernatorului Bancii Centrale a Mexicului, Agustin Cartens a fost asigurata dupa ce Statele Unite i-au oferit sprijinul, la fel facind si tari influente intre care China, Brazilia, India si Rusia. Tarile in dezvoltare au spus ca noua presedinta a Fondului va trebui sa-si tina angajamentul de a le oferi mai multa influenta in luarea deciziilor.

Arvind Subramanian, de la Institutul Peterson din Washington, a spus ca tarile in dezvoltare au pierdut o oportunitate de aur sa-l sustina pe candidatul mexican Cartens ori sa gaseasca un candidat de consens.
XS
SM
MD
LG