Linkuri accesibilitate

28.06 - Chișinău: Declarația de intenție cu privire la aderarea la memorandumul de liber schimb între țările Pactului de Stabilitate în Europa de Sud-Est


Andrei Cucu: „rămîne până la sfârșitul anului 2002 să avem semnate acorduri bilaterale cu toate aceste țări și de atunci vom putea beneficia de toate prevederile zonei de liber schimb cu toate țările Pactului de Stabiitate.”




28 iunie 2001

Ora Moldovei.

Declarația de intenție cu privire la aderarea la memorandumul de liber schimb între țările Pactului de Stabilitate în Europa de Sud-Est.


Dan Ionescu: Mîine delegația moldoveană, condusă de președintele Vladimir Voronin, se va deplasa la Bruxelles, unde urmează a avea loc ceremonia de admitere a Republicii Moldova în Pactul de Stabiltate pentru Europa de Sud-Est. Tot la Bruxelles se află ministrul Economiei, Andrei Cucu, care a semnat astăzi o declarație, care pregătește calea pentru semnarea memorandumului privitor la liberalizarea comerțului în Sud-Estul Europei, așa cum puteți afla de la Lina Grîu.

Astăzi la Bruxelles șapte state beneficiare ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est au semnat un memorandum privind liberalizarea și facilitarea comerțului în regiune. Republica Moldova, care mîine urmează să devină a opta țară beneficiară a Pactului, a semnat o declarație de intenție privind asocierea la memorandum, care va fi anexată la document și îi va permit pe viitor să fie tratată ca stat semnatar.

Această declarație a fost semnată de vicepremierul Andrei Cucu, ministru al Economiei. Accesul Republicii Moldova la negocierile privind crearea acestei zone de liber schimb a fost facilitată și de recenta aderare la Organizația Mondială a Comerțului. Iată ce ne-a declarat telefonic de la Bruxelles Andrei Cucu.

Andrei Cucu: ,,Azi a fost semnată de către noi declarația de intenție cu privire la aderarea la memorandumul de liber schimb între țările Pactului de Stabilitate în Europa de Sud-Est. Și având în vedere că noi încă nu suntem, numai mîine o să devenim membri oficiali la Pactul de Stabilitate, era imposibil ca să semnăm acel memorandum, ca să nu fie schimbată procedura ca toate ţările să înceapă din nou această procedură. De aceea a fost semnată ca o declarație de intenție, care a devenit parte componentă a memorandumului.

Rămâne ca până la sfârșitul anului 2002 să avem semnate acorduri bilaterale cu toate aceste țări, cu șase țări, cu România de acum avem. Şi de atunci vom putea beneficia de toate aceste prevederi ale zonei de liber schimb cu toate țările Pactului de Stabiitate. Aceasta înseamnă acces la piața pentru produsele și serviciile noastre. În al doilea rând înseamnă acces la investiții directe, în al treilea rând înseamnă că vom avea acces la proiectele investiționale regionale și în al patrulea - e făcut un prim pas modest pentru integrarea în Uniunea Europeană.”

Din Chișinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG