Linkuri accesibilitate

„Lecţia Croaţiei” (Timpul)


„Eroarea sau contradicţia lui Filat” (Jurnal de Chișinău).



Ziarul Adevărul scrie că „După ce-şi dau demisia din Procuratură, mulţi dintre oamenii legii decid să treacă de partea cealaltă a baricadei şi devin avocaţi. Ziariştii îl citează pe Gheorghe Amihalăchioaie, preşedintele Baroului de Avocaţi care afirmă că „în avocatură singurul şef este clientul. De obicei, procurorii sunt specialişti foarte buni. Unii se integrează mai greu, pentru că au în sânge «învinuirea» şi nu-şi pot apăra clienţii“, explică Gheorghe Amihălăchioaie.

Nicolae Negru scrie în editorialul „Eroarea sau contradicţia lui Filat”, din Jurnal de Chișinău, că „În mod normal, după ce a dezvăluit numele păpușarului, premierul Filat ar fi trebuit să vină în fața cetățenilor R. Moldova şi să le aducă la cunoștință faptele acestuia. Filat nu a făcut aceasta, ci, dimpotrivă, a îndemnat primarii și consilierii PLDM să nu se lase pradă emoțiilor, să dea dovadă de rațiune și să purceadă la formarea alianțelor cu PD și PL în provincie. Această contradicție, crede dl Negru, arată că fie Vlad Filat nu deține dovezi în privința lui Vladimir Plahotniuc, fie consideră că „mafia” este mai puțin primejdioasă pentru R. Moldova decât comuniștii – conchide editorialistul.

Lecţia Croaţiei” este titlul editorialului semnat de Tatiana Corai în Timpul. Ziarista citează comisarul european pentru Justiţie, Vivianne Reding care a declarat că „Nu ar fi crezut că, în urmă cu un an, Croaţia va putea adera la UE… Însă, reforma sistemului judiciar în această ţară a fost completată, într-o manieră ireversibilă”. Moldovenii, însă, continuă Tatiana Corai, rămân în continuare o ţară divizată şi plină de probleme. Astăzi, de exemplu, e 28 iunie, dar nici referitor la această dată nu au o unitate de păreri în societate. Pentru a ajunge în UE - cu sau fără „pachetul balcanic” – Republica Moldova ar trebui, cel puţin, să înveţe lecţia Croaţiei – încheie Tatiana Corai.

În fine, ziarul Panorama înserează în prima pagină un reportaj din satul Condrăteşti, raionul Ungheni, unde alegătorii au fost chemaţi la urnele de vot pentru a treia oară. Repetarea turului al treilea a devenit necesar pentru că la 19 iunie în buletinele de vot s-a strecurat o greşeală, din cauză că mai mulţi candidaţi ai primului tur aveau acelaşi nume şi prenume: Ion Bodrug. Pe buletinul de la 19 iunie a apărut în mod eronat candiatul democrat, nu cel liberal-democrat.
XS
SM
MD
LG