Linkuri accesibilitate

Cetăţeanul faţă cu bîlciul politic


Ferestruica speranţei
Ferestruica speranţei

Marele perdant al confruntărilor din AIE e cetăţeanul simplu.


Am întîlnit în aceste zile mai mulţi oameni răvăşiţi-nedumeriţi-dezgustaţi-îngrijoraţi de ping-pongul verbal dintre liderii PLDM şi cei ai Partidului Democrat. Discursurile acuzatoare despre păpuşari, mişmaşuri, interese oculte, pronunţate ritos de taberele premierului şi preşedintelui-intermar au pus pe gînduri multă lume.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Oamenii pe care i-am întîlnit erau preocupaţi de următoarele lucruri: cine oare are dreptate – tabăra premierului sau cea a preşedintelui-interimar? Va rezista oare Alianţa pentru Integrare Europeană? Care dintre versiunile vehiculate vizînd mişmaşurile ar fi mai profitabilă pentru cetăţeni? Şi cine e oare în realitate marele păpuşar care dirijează din umbră neregulile?

Mărturisesc că sînt departe de toate aceste frămîntări. Spectacolul politic cu ieşirea la rampă a marilor demnitari îmi provoacă din nou gustul amar al decepţiei şi al deşertăciunii. Nu are rost, după părerea mea, să încercăm să aflăm toate dedesubturile, să ne chinuim să identificăm păpuşarii şi să ghicim în bobi cine ar fi cel cu adevărul în suflet. E curată pierdere de timp. Şi asta din simplul motiv că situaţia e lamentabilă şi dezavantajoasă pentru cetăţeni şi contribuabili în toate cazurile posibile. Să trecem rapid în revistă toate posibilităţile ca să ne convingem că marele perdant al acestei confruntări e cetăţeanul simplu.

Prima posibilitate e că are dreptate tabăra premierului, că există un păpuşar din PD care face un joc obscur-incorect. Dacă lucrurile stau aşa, e limpede că situaţia cetăţenilor aflaţi la cheremul păpuşarului răulean e tristă.

A două posibilitatea e că are dreptate PD-ul, că păpuşarul e o ficţiune, dar că există în schimb interesele oculte ale PLDM-ului. Şi în acest caz cetăţeanul nu e de invidiat.

A treia variantă e că au un pic de dreptate şi unii, şi alţii. E limpede, şi în acest caz oamenii simpli au de pierdut.

Ultima posibilitate e că ambele tabere acuzatoare vehiculează nişte neadevăruri, că exagerează, că fac din ţînţar armăsar. E mai bună varianta asta? Să fim serioşi! Numai gîndul că ţara e guvernată de nişte mincinoşi e în stare să te arunce pe culmile disperării.

Mai există oare vreo variantă care mie îmi scapă? Am impresia că nu există.

Aşa că ne mişcăm cu încredere spre viitorul fericit, european, ghidaţi de o clasă politică care pentru acest viitor senin munceşte zi şi noapte.
XS
SM
MD
LG