Linkuri accesibilitate

Statele Unite-Mexic - un meci de fotbal plin de simbolism


Cîte țări au o populație atît de diversă încît să se poată umple un stadion cu susținători ai adversarilor echipei naționale?



Echipa de fotbal a Statelor Unite a pierdut cu 4-2 meciul impotriva Mexicului, in finala competitiei Gold Cup, care califica cistigatoarea la o competitie intercontinentala, ce precede Cupa Mondiala. Dar comentariile de presa din Statele Unite de azi nu se refera la meciul propriu-zis. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.



Finala s-a disputat pe stadionul Rose Bowl, din Pasadena, linga Los Angeles, in California. Dar in ciuda faptului ca meciul a avut loc in Statele Unite, echipa nationala americane a fost huiduita copios, de la bun inceput, de cea mai mare parte a publicului, dominat copios de mexicani americani. Chiar si pe durata imnului Statelor Unite, zgomotul facut de suporterii mexicani a fost asurzitor.

Cei mai multi sustinatori ai echipei mexicane nu au venit cu echipa din Mexic, ci traiesc in Statele Unite, unde au venit - legal sau ilegal - sa aiba o viata mai buna. Dar in ciuda dorintei de zi cu zi de a se integra si a fi acceptati in societatea americana, sufletul lor fotbalistic a ramas in tara de origine. „Iubesc America, o tara care mi-a dat tot ceea ce am si sint mindru sa traiesc in Statele Unite” – a declarat Victor Sanchez, unul dintre suporterii Mexicului, continuind, „Nu am avut alta optiune decit sa vin sa traiesc aici, dar sint nascut in Mexic si acolo va fi intotdeauna inima mea”.

Antrenorul american, Bob Bradley a spus ca judecind dupa sprijinul suporterilor, echipa sa a jucat practic in deplasare. „Dar - a adaugat el - sintem obisnuiti ca asa ceva sa se intimple, cind jucam cu echipe din America Latina”. „Nu huiduim tara, huiduim jucatorii” – sustine Sachez, continuind, „E o mare diferenta”. Roy Martinez, care a sustinut echipa americana a declarat ca situatia i s-a parut stranie. Pe de alta parte, el a aratat ca e mindru sa traiasca intr-una dintre putinele tari in care o astfel de situatie stranie este acceptata si nu exista consecinte. Cite tari au o populatie atit de diversa incit sa se poata umple un stadion cu sustinatori ai adversarilor echipei nationale? Si cite tari apara libertatea de exprimare, chiar cu riscul ca americani sau americani in devenire sa vina la meci cu drapelul Mexicului?

Portarul american, Tim Howard s-a plins dupa meci nu de public - el a spus ca atmosfera a fost extraordinara - ci de organizatori, care au prezentat intreaga festivitate de premiere doar in… limba spaniola. El a facut o pauza, adaugind… „Dar nu de asta am pierdut”.
XS
SM
MD
LG