Linkuri accesibilitate

27.06 - Chișinău: Vizita la Bruxelles a președintelui Voronin


Președintele Vladimir Voronin la Bruxelles în 2008
Președintele Vladimir Voronin la Bruxelles în 2008

Vl. Voronin: „suntem invitaţi de a participa la conferinţa europeană, ceea ce înseamnă că se deschid uşile spre aderarea noastră la Uniunea Europeană.




27 iunie 2001

Ora Moldovei.

Vizita la Bruxelles a președintelui Voronin.

Dan Ionescu: Preşedintele Vladimir Voronin a început astăzi o vizită în două din principalele centre ale structurilor pan-europene şi euro-atlantice – Strasbourg şi Bruxelles. Agenda acestui turneu vă este prezentată de Alexandru Eftodi.

Preşedintele Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor, a declarat astăzi la Aeroportul Chişinău, înainte de a pleca la Strasbourg şi Bruxelles, că pentru Republica Moldova au fost deschise uşile spre aderarea la Uniunea Europeană. Şeful statului moldovean va participa la Strasbourg la sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, iar pe 28 iunie se va afla la Bruxelles pentru a semna acordurile de aderare a Republicii Moldova la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Vladimir Voronin: „Mai avem o noutate foarte îmbucurătoare pentru noi – suntem invitaţi de a participa la conferinţa europeană, ceea ce înseamnă că se deschid uşile spre aderarea noastră la Uniunea Europeană. Şi aderarea Republicii în organizaţia Pactului de Stabilitate tot este un pas în această direcţie, noi aşa îl apreciem acest eveniment.”

Preşedintele Voronin nu a specificat dacă puterea comunistă de la Chişinău a renunţat definitiv la vechile opţiuni de integrare în uniunea Rusia-Bielarus.

Analiştii politici au remarcat că şeful statului moldovean şi-a temperat în ultimul timp discursul pro-Moscova, pe care l-a avut iniţial şi accentuează cursul pro european al politicii externe.

Şeful statului a fost invitat să participe la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de către preşedintele acesteia, lordul Russell Johnston. Vladimir Voronin va rosti un discurs în cadrul şedinţei în plen de miercuri. La Strasbourg el va avea întrevederi cu lordul Russell Johnston, cu preşedintele în exerciţiu al Comitetului de miniştri al Consiliului Europei, Ernst Wallace, cu secretarul general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer, precum şi alte oficialităţi. La Bruxelles, unde va semna acordurile de aderare la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, şeful statului moldovean va avea întrevederi cu Bodo Hombach, coordonator special al Pactului, şi cu secretarul general al NATO, George Robertson.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG