Linkuri accesibilitate

„Cât de răbdători suntem, cu toate că ni se încalcă drepturile la orice pas!”


Angela Tonjoc
Angela Tonjoc

Jurnalul săptămânii cu Angela Tonjoc.



Luni

Mă trezesc şi aud o veste bună: Dorin Chirtoacă este primar de Chişinău şi în următorii 4 ani. Îmi dau seama că nu în zadar am parcurs ieri 400 km tur-retur pentru a vota şi eu, la fel ca mulţi alţi studenţi care ne pasă de viitorul nostru. Rezultatul turului II de alegeri locale la Cahul mă dezamăgeşte tare, cu toate că era de aşteptat. Comuniştii vor fi la cârma capitalei de Sud a republicii. În fruntea satului meu de baştină, Vadul lui Isac, este un reprezentant al Partidului Liberal, deşi lumea zice că nu e persoana cu cea mai buna imagine. Din păcate, comunitatea nu va atrage noi investiţii în următorii ani şi tare ne este frica că ar putea să se vândă şi ce a mai rămas în sat. Îmi temperez gândurile, deși constat că moldovenilor le place să fie conduşi de oameni hâtri, care ştiu cum să manipuleze si să amăgească. Mă bucur măcar de faptul că Dorin Chirtoacă va urni carul din loc la Chișinău.

Jurnalul unei săptămîni cu Angela Tonjoc
Jurnalul unei săptămîni cu Angela Tonjoc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00
Link direct



Marţi

Bine că sunt la tară unde mai adie vântul. Nu pot suporta aerul murdar şi înăduşeala din Chişinău pe timp de vară. Termin de citit cartea „Pentru câteva cuvinte”, un roman poliţienesc, care mă ţine pe jar de câteva zile. Totodată, încerc să sun câțiva cunoscuţi să-i întreb dacă n-au drum la Galaţi, ca să mă ia şi pe mine, pentru că taxa de 150 de lei, pe care o cer şoferii ca să ajung până acolo mi se pare exagerată. Găsesc unul care îmi zice ca va merge, cu toate că nu e „tura” bună. Controlul nu e atât de strict la vama Giurgiuleşti-Galaţi. Mai sunt unii turnători, prinși cu „mâţa-n sac”, adică in flagrant, dar dacă declară un anumit număr de maşini care se ocupă cu contrabanda, atunci sunt scutiți şi-şi pot conduce businessul fără nici o grijă. Din acesta afacere , unii câștigă sume fabuloase.

Miercuri

Angela Tonjoc
Plec devreme de acasă, vreau să-mi legalizez dosarul pentru redobândirea cetăţeniei româneşti, iar birourile notariale nu pot face faţă persoanelor care doresc să-şi autentifice actele. Pe drum spre Cahul, cauciucul de la maxi-taxiul în care mă aflam explodează. Rămân mirată de comportamentul şoferului, care îşi continuă drumul liniştit, cu toate că avea pasageri peste limita admisibilă. Ajunge la prima vulcanizare şi schimbă roata la automobil. Toată lumea stă şi aşteaptă, fără a zice peşte. Îndrăznesc să-i deranjez pe toţi, şi-mi fac loc să ies. Abia atunci toţi calatorii isi dau seama ca ar fi bine sa coboare. Stau şi mă gândesc cât de răbdători suntem, cu toate că ni se încalcă drepturile la orice pas. Suntem scuipaţi în faţă şi noi ne ştergem, ne gândim că a plouat şi mergem mai departe. Oare cât o să mai dureze perioada asta de „tranziţie” ?

Joi

Plec de dimineaţă la Galaţi, ca să depun actele pentru redobândirea cetăţeniei romane. Înainte de-a trece vama, şoferul ne da la fiecare pasager câte doua pachete de ţigări. Vameşii români au o atitudine de superioritate faţă de noi, plus la asta le place să ne ia peste picior. Rămân şocată de ceea ce se întâmplă, şoferul ia toate pachetele de ţigări şi le vinde comercianților din Piaţa Centrală din Galaţi. Observ cum se apropie un domn şi cumpără tabaciocul la un preţ redus. Nu ştiu cât timp ne vom mai lupta cu această contrabandă de ţigări, cred că mai întâi ar trebui să începem cu acei „de sus”, caci peştele de la cap se strică. Nu-mi place atmosfera din Galaţi, poate din cauza faptului că e un oraş de frontieră.

Vineri

Stau acasă o zi întreagă. Profit de timpul frumos de afară şi mai ajut părinţii la treburile gospodăreşti. Trebuie să am grijă si de nepoţica Melissa de numai 2 anișori si jumătate. La această vârstă e foarte curioasă, toată ziulica mă întreabă despre toate lucrurile, obiectele şi fenomenele posibile. Cu toate că e obositor să petreci timpul cu picii de vârsta ei, nu pot să nu-i răspund la întrebările pe care le are cu duzina, o ador pentru faptul că e atât de curioasă, frumoasă şi isteaţă. Seara reuşesc să mă pregătesc de examenul de luni, care se aşteaptă a fi unul dificil.

* Născută la 5 ianuarie 1991 in satul Vadul lui Isac, Cahul. A absolvit Colegiul Industrial- Pedagogic din Cahul, specialitatea Asistenta Sociala. Face voluntariat la Centrul International „La strada”. Studentă la facultatea de Jurnalism şi Științe ale Comunicării, USM
Previous Next

XS
SM
MD
LG