Linkuri accesibilitate

Ziua judecăţii Iuliei Timoshenko


Iulia Timoshenko îşi salută suporterii, 24 iunie 2011
Iulia Timoshenko îşi salută suporterii, 24 iunie 2011

Haos într-o atmosferă inumană - este descrierea făcută audierilor de astăzi de la judecătoria Pechersk de la Kiev.


La Kiev a început astăzi procesul fostului premier al Ucrainei, Iulia Timoshenko, acuzată de abuz de putere la încheierea unui acord asupra gazelor ruseşti în 2009. Procurorii o acuză că ar fi adus prejudicii de 190 de milioane de dolari bugetului Ucrainei, dar Timoshenko spune că acuzaţiile sunt politice şi s-a plâns Curţii Europene a Drepturilor Omului că ar fi victima persecuţiei. Alexandru Eftode rezumă relatările de la Kiev:


Ziua judecăţii Iuliei Timoshenko
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct



Haos într-o atmosferă inumană - este descrierea făcută audierilor de astăzi de la judecătoria Pechersk de la Kiev de către mulţi participanţi, inclusiv ambasadorul european în Ucraina.

În zăpuşeala sufocantă din neîncăpătoarea sală de judecată, Iulia Timoshenko a insistat că procesul i-a fost fabricat de preşedintele Ucrainei pentru a o scoate din politică.

Cu obişnuita cosiţă blondă jurul capului, fosta şefă a guvernului care a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Viktor Yanukovych, a spus că acesta ar vrea s-o împiedice să candideze din nou la scrutinul următor din 2015. Dar lidera opoziţiei ucrainene în vârstă de 50 de ani a spus că nu va renunţa la luptă.

În sala prost ventilată, unde s-au înghesuit peste 100 de oameni – jurnalişti, suporteri, critici şi alţi observatori - a domnit o atmosferă confuză.

Suporterii Iulie Timoshenko au întrerupt metodic audierile cu strigătele lor „Ruşine!”. Fără a ţine seama de cererile judecătorului Rodion Kireyev de a da dovadă de respect în faţa instanţei, ei au spus că procesul la care asită este o vânătoare de vrăjitoare. Pentru câteva momente, au intrat în altercaţii cu opozanţii Iuliei Timoshenko, forţaţi să părăsească încăperea.

Şiroaie de sudoare se scrugeau de pe faţa judecătorului Rodion Kireyev, în momentul în care a anunţat o pauză ca avocatul Iuliei Timoshenko,
Serhyi Vlasov să-şi poată schimba cămaşa udă leoarcă. O tănără a leşinat pentru un moment şi a fost scoasă afară.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat deschiderea dosarelor împotriva Iuliei Timoshenko şi mai multor miniştri din fostul său guvern, spunând că este votrba de cercetarea selectivă a oponenţilor politici.

De faţă la procesul de azi împreună cu un grup de alţi diplomaţi străini, ambasadorul european la Kiev Jose Manuel Pinton Teixeira a spus că atmosfera din sala de judecată a fost oribilă. „Nu pot da o apreciere politică acestui caz, dar condiţiile în care are loc procesul sunt inumane”, le-a spus ambasadorul jurnaliştilor în timp ce-şi făcea loc către ieşire.

Acuzaţiile aduse fostei şefe a guvernului ucrainean se trag din acordul de aciziţie a gazelor semnat cu Rusia la începutul anului 2009, la preţuri socotite de acuzare prea ridicate. Procurorii o acuză de abuz de putere şi pejudicii de 190 de milioane de dolari aduse bugetului ucrainean. Dacă este găsită vinovată, poate fi condamnată până la 10 ani de închisoare.

Astăzi, Iulia Tymoshenko a adus cu sine în sala de judecată o icoană ortodoxă şi o carte de rugăciuni. A refuzat să se ridice când i se adresa judecătorului, spunând că instanţa nu este demnă de respectul ei. „Vă declar o marionetă a preşedinţiei”, i-a spus Timoshenko magistratului Kireyev.

Tymoshenko a semnat angajamentul să nu părăsească Kievul până la încheierea procesului, dar nu a fost reţinută în timpul cercetărilor, cum au păţit unii aliaţi ai săi, inclusiv fostul ministru de interne, Yury Lutsenko. Alţii au fugit în străinătate, ca fostul ministru al economiei, Bohdan Danylyshyn care a primit azil politic în Cehia.
XS
SM
MD
LG