Linkuri accesibilitate

Statele Unite anunță planul de retragere a forțelor americane din Afganistan


Discursul președintelui Obama televizat la Kabul
Discursul președintelui Obama televizat la Kabul

Pînă în septembrie 2012 vor fi retrași 33 de mii de militari, zece mii, pînă la sfîrșitul anului în curs.



Asa cum se anticipa, presedintele Statelor Unite, Barack Obama a anuntat planul de retragere a trupelor americane din Afganistan. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama a spus ca pina in septembrie 2012 vor fi retrasi 33 de mii de militari, 10 mii, pina la sfirsitul anului in curs. Numarul celor retrasi in urmatoarele 15 luni este egal cu efectivele suplimentare, anuntate de Obama, in decembrie 2009, in alocutiunea de la baza West Point.

Obama anunță reduceri de trupe americane în Afganistan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:41 0:00



In urma acelei suplimentari, numarul personalului american in Afganistan a ajuns sa fie in prezent de 100 de mii. Restul fortelor NATO adauga alti 60 de mii de militari. Pina la sfirsitul verii viitoare vor ramine in Afganistan circa 68 de membrii ai fortelor armate americane, urmind ca retragerea sa fie complet incheiata in 2014.

Presedintele Afganistanului, Hamid Karzai a spus ca fortele afgane pot asigura securitatea tarii, în acel moment. Presedintele Obama a luat in considerare in ultima vreme citeva optiuni de retragere, cea anuntata fiind considerata o varianta drastica. Se pare ca ea nu a fost cea recomendata de conducerea armatei si seful fortelor americane din Afganistan, general David Patraeus. Acesta din urma va parasi Afganistanul in iulie, urmind sa preia conducerea Agentiei Americane de Informatii si Contrainformatii, CIA.

Anuntul presedintelui a fost facut in conditiile in care sondaje de opinie arata ca americanii isi doresc ca trupele sa revina acasa. In Congres, membrii isi exprima si ei nemultumirea pentru continuarea razboiului, care costa foarte mult. Procentul americanilor care doresc retragerea a crescut in ultima luna cu 8 si in interval de un an cu 16.
Pe de o parte numerosi americani cred ca misiunea a fost indeplinita, altii vad efortul ca esuat si fara sperante. Populatia este preocupata de costurile razboiului, intr-o vreme cind datoria publica este o povara economica mare.

Administratia Obama sustine ca intelege frustrarea populatiei dupa un efort militar care dureaza de un deceniu. Anuntul are fara indoiala si o importanta politica. Pe de o parte, presedintele crede ca situatia din Afganistan s-a imbunatatit suficient pentru a permite retragerea. Pe de alta parte, el stie ca parte din mandatul cu care a fost investit de o parte a sustinatorilor sai este retragerea fortelor americane. Asa cum a promis, Obama a retras 100 de mii de militari din Irak, multi dintre acestia fiind insa mutati in Afganistan. Administratia subliniaza ca unul dintre obiectivele majore ale prezentei in Afganistan, reducerea substatiala a capabilitatilor retelei Al Qaeda, a fost indeplinit.
XS
SM
MD
LG