Linkuri accesibilitate

Creierii noştri migrează şi nu vor să se întoarcă.


Am auzit, în anii neguroşi ai tranziţiei, mulţi politicieni autohtoni vorbind despre plecarea moldovenilor în străinătate ca despre un fapt benefic ce va duce la renaşterea Moldovei. Clarvăzători, plini de înţelepciune, acei politicieni ne vorbeau despre cum moldovenii plecaţi în străinătate se europenizează şi se occidentalizează, despre cum însuşesc ei diverse meserii. Anume aceşti oameni tineri şi relativ tineri, care învaţă tehnologii noi, care se obişnuiesc să fie responsabili, care cunosc noi dimensiuni se vor întoarce acasă şi vor deveni făuritori ai patriei! Anume aceşti migranţi vor clădi o Moldovă prosperă şi democratică!


Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian CiocanSună frumos, nu-i aşa? Noi, cei rămaşi aici, mai că nici nu ar trebui să mişcăm un deget. Pentru că vor veni negreşit mesagerii noştri în lume şi vor reconstrui Moldova din temelie, nu?

Ei bine, toate aceste supoziţii frumoase s-ar putea să fie un simplu balon de săpun. Realitatea pare a fi mult mai tristă. Sloganul „Se vor întoarce, vor făuri!” e un fel de poveste de adormit copiii.

Cei superdotaţi, care însuşesc tehnologii sofisticate, preferă să rămînă în străinătate, unde li se oferă perspective mult mai seducătoare. Acolo munceşti şi îţi trăieşti frumos viaţa. Aici munceşti o viaţă pînă la epuizare fără să poţi aduna bani pentru strictul necesar. Am întîlnit, pe Facebook, o sumedenie de compatrioţi tineri, talentaţi, care s-au stabilit în Occident, care au joburi bine plătite şi care nu vor să făurească Moldova de mîine. Sînt profesori, programatori, ingineri care s-au despărţit pe vecie de patrie...

Cineva totuşi se întoarce, ar putea să-mi reproşeze vreun ascultător. De acord, sînt oameni care se întorc. Numai că aceştia nu prea au de-a face cu studiile superioare şi cu tehnologiile supersofisticate. Cei care se întorc sînt preponderent învăţaţi să îngrijească bătrînii şi să lucreze pe schele. Nu zic că abilităţile astea nu contează. Însă e limpede că numai cu menajere şi constructori nu vom făuri nimic extraordinar. Creierii noştri migrează şi nu vor să se întoarcă.

Aşa că viitorul patriei nu mi se pare atît de frumos precum ni-l descriu cei însufleţiţi de acumularea experienţei în străinătate de către moldoveni...

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG