Linkuri accesibilitate

22.06 - Chișinău: Parlamentul și majorarea salariilor deputaților


Asociaţia republicană a persoanelor de vârsta a treia „Bunătate”, a adresat o scrisoare de protest Legislativului: peste 84% din pensionari nu au un alt venit afară de pensie, media căreia pe Republică este de 106 lei, sau mai puţin de 10% din coşul minim de consum.




2 iunie 2001

Ora Moldovei.

Parlamentul și majorarea salariilor deputaților.

Dan Ionescu: Parlamentul a aprobat astăzi un proiect de lege, prin care direcţiile financiare ale consiliilor judeţene au fost trecute în subordinea prefecturilor, instituţii prin care Guvernul îşi exercită în mod direct atribuţiile în teritorii. Deputaţii din celelalte două grupuri parlamentare necomuniste au arătat că această modificare contravine principiilor de autonomie locală stipulat în Carta europeană privind autonomia locală, ratificată şi de Republica Moldova.

Tot în şedinţa de astăzi unii deputaţi comunişti au exprimat opinia, potrivit căreia legiuitorii comunişti ar trebui să se abţină de la majorarea salariilor proprii, dată fiind numeroasele ecouri negative din partea mai multor categorii sociale. Relatează Sergiu Praporşcic
.

Deputaţii comunişti au anunţat astăzi în cadrul şedinţei în plen că deocamdată renunţă la intenţia de a-şi majora salariile. Decizia privind majorarea salariilor a fost luată de biroul permanent al Parlamentului dominat de comunişti şi urma să fie aprobată de plenul Legislativului.

Deputatul din Alianţa „Braghiş”, Dumitru Zidu, a declarat la şedinţa de astăzi că în cadrul întâlnirilor cu alegătorii a fost huiduit pentru decizia biroului permanent privind majorarea salariilor. În replică, preşedintele fracţiunii comuniste, Victor Stepaniuc, a declarat că pe moment majoritatea comunistă renunţă la majorarea salariilor deputaţilor. El însă nu a exclus că pe viitor această problemă ar putea fi pusă din nou în discuţie.

Victor Stepaniuc: „Trebuie să recunoaştem că ceea ce a spus domnul Zidu de fapt are loc. La întâlnirile cu alegătorii a apărut problema aceasta, a salarizării deputaţilor. În legea Bugetului de stat pentru anul 2001 s-a votat majorarea salariilor bugetarilor. Fiind şi noi bugetari, deci discuţia asta a apărut în Parlament, inclusiv şi în biroul permanent. Eu consider că la ziua de astăzi problema majorării salariilor deputaţilor nu este. De aceea nu trebuie să stea pe ordinea de zi. Atunci când o să vină timpul, noi o să votăm împreună, o să discutăm proiectul probabil împreună în Parlament.”

Deputaţii comunişti au operat în prima lectură modificări la Legea despre faliment, prin care, potrivit deputaţilor creştin-democraţi şi celor din Alianţa „Braghiş”, au instituit un mecanism de naţionalizare a proprietăţii private. Articolul şase al acestei legi, care a fost elaborată de deputatul comunist Vasile Iov, prevede: „dacă întreprinderea la momentul privatizării era profitabilă, iar noul proprietar a adus-o la faliment şi Departamentul privatizării a constatat că proprietarul nu a respectat prevederile contractului de vânzare-cumpărare, atunci întreprinderea trece în proprietatea statului.”

Iată cum a apreciat această prevedere deputatul din Alianţa „Bragiş”, Ion Guţu: „Ceea ce se propune acum, o lege foarte importantă pentru economia de piaţă, o lege practic nepregătită. Sau foarte bine pregătită după culise, fără consultaţii cu specialiştii respectivi şi fără un aviz serios al Guvernului. În general, legea despre faliment este o lege cheie a economiei de piaţă. Dar ceea ce se propune astăzi aici asta este practic o naţionalizare ascunsă, care va fi efectuată după intrarea în vigoare a acestei legi.”

Deputaţii comunişti au operat modificări şi la Legea privind administraţia publică locală. Prin votul lor, comuniştii au subordonat direcţiile financiare ale consiliilor judeţene prefecţilor, care sunt reprezentanţii puterii centrale în judeţe. Deputaţii pe listele Partidului Popular Creştin-Democrat au constatat că prin acest vot comuniştii au anulat autonomia administraţiei publice locale, Guvernul comunist Tarlev obţinînd astfel un control total în administraţia de stat.

Preşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, a declarat că modificarea operată de comunişti contravine Constituţiei şi Cartei europene pentru administraţia publică locală.

Iurie Roşca: „Dumneavoastră în secunda asta încălcaţi un acord internaţional, al cărui parte Republica Moldova este, pentru că a ratificat acest acord, Carta europeană. Dumneavoastră încălcaţi dintr-o dată două articole ale Constituţiei şi anulaţi autonomia locală.”

Deputaţii creştin-democraţi au declarat că vor ataca această lege în Curtea Constituţională.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Anunţata intenţie a deputaţilor comunişti de a majora salariile membrilor Parlamentului a provocat un val de reacţii negative. Astăzi Asociaţia republicană a persoanelor de vârsta a treia „Bunătate”, a adresat o scrisoare de protest preşedintelui Legislativului, Eugenia Ostapciuc. În scrisoare se spune că peste 84 la sută din pensionari nu au un alt venit afară de pensie, media căreia pe Republică este de 106 lei, sau mai puţin de 10 la sută din coşul minim de consum.
XS
SM
MD
LG