Linkuri accesibilitate

Statele Unite: dezacorduri „tactice” cu Israelul


Președintele Barack Obama la o întrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu la Casa Albă
Președintele Barack Obama la o întrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu la Casa Albă

Barack Obama: în contextul regional schimbat odată cu consecințele primăverii arabe, atît Statele Unite cît și Israelul trebuie să-și adapteze politicile.





Presedintele Barack Obama intrevede noi elemente de dezacord in raporturile cu Israelul. La ce s-a referit seful executivului american ? - Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


Intr-o alocutiune, rostita la o intrunire vizind adunarea de fonduri electorale, presedintele Barack Obama a avertizat in legatura cu posibile dezacorduri „tactice” cu Israelul. El a spus ca administratia va incerca solutii creatoare pentru cauza pacii. La reuniunea respectiva, cu donatori democrati care sprijina Israelul, presedintele Obama a vorbit pe larg despre raporturile bilaterale si procesul de pace israeliano-palestinian.

Comunitatea evreilor americani si sprijinitori ai Israelului, in general si-au manifestat ingrijorarea, in ultima vreme, referitor la raporturile reci ale presedintelui Obama cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu si aparenta unor relatii tensionate cu aliatul Israel. Este ceea ce Barack Obama a vrut sa contrazica cu alocutiunea sa cind a spus ca la baza abordarii americane a procesului de pace sta alianta cu Israelul care este „de neclintit”.

Dar Obama a explicat ca contextul regional este schimbat, odata cu consecintele primaverii arabe, revoltele care au dus de-acum la inlaturarea citorva lideri autoritari din regiune. Presedintele crede ca in acest nou context atit Statele Unite cit si Israelul trebuie sa-si adapteze politicile. „Nu este suficient sa facem ce-am facut pina acum si sa asteptam ca lucrurile sa se rezolve de la sine”—a spus presedintele.

In acest context, Obama a aratat ca in urmatori anii ar putea sa apara noi dezacorduri cu Israelul in chestiuni de tactica. Dar ceea ce ramine o constanta este faptul ca atit Israelul cit si Statele Unite doresc ca statul evreu sa existe in pace si securitate.

Barack Obama a generat cel mai recent val de scepticism intre sprijinitorii Israelului atunci cind a spus public, ceea ce fusese pina atunci politica americana nedeclarata si anume ca trebuie sa se revina la demarcarile teritoriale premergatoare razboiului din 1967, cu anumite schimuri de teritorii, din ratiuni de securitate si tinind cont de realitatile de pe teren. Declaratiile prezidentiale au provocat o reactie aspra din partea premierului Netanyahu care spune ca frontierele din 1967 nu pot fi aparate, din perspectiva israeliana. Intre timp, negocierile dintre israelieni si palestinieni sint intrerupte.
XS
SM
MD
LG