Linkuri accesibilitate

Contrabanda cu ţigări e în această parte de lume o adevărată mană cerească pentru mulţi moldoveni.E greu să trăieşti în cea mai săracă ţară din Europa? E complicat să-ţi întreţii aici familia şi să supravieţuieşti? În fond, e dificil. Dar dacă eşti flăcău energic, inventiv, tenace, te descurci binişor. Şi poţi să reuşeşti fără să fii mare politician sau fără să pleci pe alte meridiane în chip de gastarbeiter. Poţi chiar să te îmbogăţeşti fără o afacere legală. Cum? Simplu ca bună ziua. Îmbrăţişezi temeinic contrabanda cu ţigări – o îndeletnicire frecventă în Republica Moldova - şi kapika începe a curge gîrlă în buzunarul tău.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan


La ce bun să te mocoşeşti cu afaceri legale, să plăteşti impozite, cu riscul de a fi torpilat de vreun controlor nărăvaş sau de un concurent pilos? Mai bine cari ţigări de contrabandă în România vecină şi viaţa ţi se transformă într-un parc de distracţii!

Fireşte, ocupaţia asta bănoasă presupune şi anumite riscuri. Iată, bunăoară, cîte un vameş vigilent din cale-afară poate uneori să-ţi găsească ţigările pitite în tavanul microbuzului. Dar asta e floare la ureche. E doar partea vizibilă a aisbergului. E un accident rarisim. Şi chiar dacă, ferească Dumnezeu, te prinde vameşul cu mîţa-n sac, reuşeşti să-ţi rezolvi problemele şi să revii la unelte, dacă îţi pui inventivitatea la contribuţie.

Iar dacă eşti băiat cu adevărat isteţ şi clarvăzător, poţi lesne evita vămile. Cum? Simplu cum simplă e ecuaţia elementară. Găseşti un deltaplan şi zbori lejer peste frontieră încolo şi înapoi şi faci bani cu ciocanul. E adevărat că acum o lună un individ cu deltaplanul ticsit cu ţigări s-a prăbuşit lîngă Galaţi şi a murit tragic. Însă acel accident s-a produs doar pentru că individul a zburat noaptea şi a fost un aviator neexperimentat. Prin urmare, e nevoie să te antrenezi bine mai întîi. Fireşte, se mai întîmplă să fie prinşi oamenii înainte să decoleze cu deltaplanul. Aşa cum au fost prinşi deunăzi doi chişinăueni care încărcaseră într-un motodeltaplan de lîngă frontieră 2500 pachete de ţigări. Dar accidentul ăsta e iarăşi o consecinţă a lipsei de experienţă şi a naivităţii. Dacă organizezi totul cu cap, cu migală, dacă găseşti locşorul potrivit din care să decolezi, totul va fi OK.

Contrabanda cu ţigări e în această parte de lume o adevărată mană cerească pentru mulţi moldoveni. E o afacere care merge ani de zile, în ciuda unor mici sincope. Aşa că băieţii inventivi şi harnici se descurcă!
XS
SM
MD
LG