Linkuri accesibilitate

La dispariția Elenei Bonner (1923-2011)


Elena Bonner la o ceremonie de acordare a Premiului Saharov la Strasbourg
Elena Bonner la o ceremonie de acordare a Premiului Saharov la Strasbourg

O viață închinată respectării drepturilor și a demnității omului.



Cunoscuta disidentă rusă Elena Bonner a murit sâmbătă, în Statele Unite. După o slujbă de comemorare în America, Elena Bonner va fi înmormântată la Moscova, alături de soţul ei, renumitul fizician Andrei Saharov şi de părinţi. Bonner avea 88 de ani.

O voce cunoscută ascultătorilor postului de radio Libertatea, în limba rusă, Elena Bonner critica în decembrie anul trecut decizia Rusiei de a boicota ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru Pace, disidentului chinez Liu Xiaobo. A fost şi ultima ei contribuţie pentru Radio Svoboda.

Elena Bonner s-a născut în 1923, în Turkmenistan, într-o familie de comunişti. Părinţii ei au fost victimele marii terori staliniste din 1937. La 18 ani, Elena Bonner a plecat pe front, ca soră de caritate, a scăpat din asediul de la Stalingrad, în care a murit bunica ei, iar după război, a început să studieze medicina.




A fost exmatriculată pentru că a protestat împotriva aşa-numitului complot al medicilor (înscenat de Stalin unor medici evrei). Şi-a reluat studiile după moartea lui Stalin.
În 1965 a devenit membră a Partidului Comunist, cum ar mărturisit ulterior, cea mai mare greşeală din viaţa ei.
Dar a ieşit din partid in 1972, când şi-a început activitatea de activist pentru drepturile omului. În acelaşi an s-a măritat cu renumitul fizician Andrei Saharov, altă figură emblematică a luptei pentru drepturile omului din era sovietică.

Elena Bonner a participat a scoaterea în Occident a jurnalului lui Eduard Kuzneţov, motiv pentru care în 1973 a fost anchetată, de repetate ori. În acelaşi an, a creat o fundaţie pentru copiii deţinuţilor politici, finanţată cu banii pe care Saharov îi primise odată cu premiul Cina Del Duca.

În 1975 a primit, în numele soţului ei, Premiul Nobel pentru Pace şi un an mai târziu s-a numărat printre fondatorii Grupului Helsinki pentru Drepturile Omului. La începutul anilor ʼ80 a urmat exilul intern la Gorki, alături de Saharov de unde s-a întors în 1986, după venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov.

A continuat să lupte activ pentru drepturile omului şi după destrămarea Uniunii Sovietice. În 1994 a acceptat să facă parte din comisia prezidenţială pentru drepturile omului, comisie din care s-a retras pentru că, a declarat Elena Bonner, nu a vrut să lucreze pentru un regim care conducerea un război în Cecenia.

În ultimii ani ai vieţii, petrecuţi în Statele Unite, a condus Fundaţia Saharov. A rămas mereu interesată şi preocupată de situaţia din Rusia şi s-a numărat printre criticii de primă ora ai preşedintelui şi ulterior, ai premierului Vladimir Putin.

La începutul lui martie 2010 a fost prima care a semnat petiţia opoziţiei ruse, intitulată simplu „Putin trebuie să plece”. Liudmila Alexeieva, actuala preşedintă a Grupului Helsinki, crede că Elena Bonner a dus o viaţă de invidiat, o viaţă plină, activă. A fost respectată şi admirată pentru că s-a implicat, pentru faptul că mereu a apărat cauza justă – este de părere Liudmila Alexeieva.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG