Linkuri accesibilitate

AIE trebuie să se reconfigureze, să-și găsească noi repere


Igor Boțan: Dorin Chirtoacă devine un lider de rang național, pentru că victoria lui este și simbolică și una de consolidare a Alianței.”



Despre rezultatele alegerilor de duminică a stat de vorbă Vasile Botnaru cu analistul politic de la Chişinău Igor Boţan.


Cu analistul Igor Boțan despre rezultatele și semnificația alegerilor locale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:45 0:00
Link direct


Igor Boţan: „Cred că factorul politic în această victorie este deasupra celui administrativ. Există foarte multe nemulțumiri de modul în care a guvernat capitala Dorin Chirtoacă, dar există și înțelegerea că de fapt Dorin
Igor Boțan

Chirtoacă, timp de patru ani de zile a trecut cursuri universitare, daca putem spune așa, la fel cum Maxim Gorki scria despre universitățile tale. Ar fi păcat ca această experiență să fie pierdută.”

Europa Liberă: Adică rezultatul acesta putem să-l privim prin prisma „comunism vs anticomunism” și nu „gropi împotriva asfalt”?

Igor Boţan:
„În mare măsură da. Vinovat de faptul ca societatea s-a polarizat pe linia antiromânism-anticomunism se face Igor Dodon și camarazii săi de partid, care, la sfârșitul lunii martie au lansat o serie de articole în care au punctat foarte clar ca vor sa meargă pe linia polarizării societății în continuare.”

Europa Liberă: Igor Dodon se va fi resemnând, dar nu și fracțiunea comuniștilor din Consiliul Municipal, unde există niște voci, care, chit că vor dori să fie prima vioară.

Igor Boţan:
„Eu cred ca lucrurile sunt atât de complicate la acest moment, ca nu putem spune cu certitudine ce va urma. Știm cu certitudine că Igor Dodon a fost sustinut de

oamenii de afaceri din Chișinău, care erau nemulțumiți de performanțele lui Dorin Chirtoacă. De aceea Igor Dodon a avut un staff electoral separat de cel al PCRM. El a avut nevoie de suportul PCRM pentru că acest partid are un electorat consolidat și disciplinat. El a obtinut prin acțiunile sale acest suport, totusi el a avut o campanie diferită de cea a Partidului Comuniștilor.

Cred ca Igor Dodon trebuie să achite niște polițe în fața oamenilor, să zicem așa, din business, a oamenilor de afaceri. Daca va decide, și probabil că va decide să devină președinte al Consiliului Municipal Chisinau și atunci va avea pâinea și cuțitul în mâinile sale să găsească un limbaj comun cu Dorin Chirtoacă, în binele, sa zicem așa, dezvoltării capitalei și a businessului din urbă.

Adică, fiind oameni tineri, dintr-o altă generație, cu o altă educație, pot, de comun acord, dacă doresc, să găsească numitorul comun pentru ca și afacerile în Chișinău să se dezvolte legal și să prospere capitala, iar în al doilea rând sa trimită un mesaj foarte clar generației seniore a elitei politice din Republica Moldova că timpul lor a expirat și că generația tânără nu mai dorește să continue această contrapunere pe criterii etnice, ideologice, lucruri care sunt false în linii mari.”

Europa Liberă: Cineva insista asupra unui beneficiu evident. Dorin Chirtoacă de acum va fi forțat să aibă de 100 de ori mai multe argumente în fața unui Consiliu Municipal în care vor da tonul comuniștii. E corect așa ceva?

Igor Boţan:
„Eu cred că în mare parte e corect, dar noi nu trebuie să uităm încă de mulți factori care rămân nesoluționați. Relațiile dintre liderii AIE: Ni s-a promis că astăzi Premierul Vlad Filat va face public numele „păpușarului”. Liderii politici din această țară, mai cu seamă după aceste alegeri, trebuie să înțeleagă că poartă responsabilitate pentru cuvintele pe care le aruncă în mod public. Eu nu cred ca asta este o glumă, nu cred ca astfel de
Alianța pentru Integrare Europeană trebuie să se reconfigureze, să-și găsească noi repere.

afirmații trec neobservate.

Până la urmă, după această victorie chinuită, dar cred că meritată a lui Dorin Chirtoacă, Alianța pentru Integrare Europeană trebuie să se reconfigureze, să-și găsească noi repere.

Să nu uităm că victoria lui Dorin Chirtoacă de fapt este victoria chișinăuienilor și un mesaj foarte clar: așa zisa poveste de succes mai este susținută la limită de cetățeni, iar povestea de succes înseamnă un suport masiv pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene.

Deci, mizele sunt în continuare atât de mari, că certurile din AIE și menținerea clivajelor sociale pe linia anticomunism-antiromânism este de fapt un pericol major pentru Republica Moldova. Noua generație de politicieni trebuie să înțeleagă aceste lucruri și să le depășească.”

Europa Liberă: Când spuneți „reconfigurare în interiorul alianței” asta însemnînd că liberalilor și în special vice-președintelui Dorin Chirtoacă să i se dea locul cuvenit?

Igor Boţan:
„Eu cred ca Dorin Chirtoacă a obținut locul
după această victorie, Dorin Chirtoacă devine un lider într-adevăr de rang național, pentru că victoria lui este și simbolică și una de consolidare a Alianței.

cuvenit și nu trebuie să uităm că victoria lui Dorin Chirtoacă se datorează în mare măsură acțiunilor liderului PLDM Vlad Filat, este un lucru pe care toată lumea îl înțelege. Fără acest suport, din primul tur, prin retragerea propriului candidat, cred ca victoria lui Dorin Chirtoacă ar fi fost imposibilă.

Deci, Partidul Liberal a obținut foarte mult de pe urma acestui suport. De aceea cred ca liderii PL trebuie să înceteze să mai vorbească despre nevoia de anumite pârghii și așa mai departe. Cred ca după această victorie Dorin Chirtoacă devine un lider într-adevăr de rang național, pentru că victoria lui este și simbolică și una de consolidare a alianței.”

Europa Liberă: Ce-ar însemna la modul practic reconfigurare?

Igor Boţan:
„Să nu uităm că există lucruri nesoluționate, de exemplu alegerea șefului statului. Știm care sunt atitudinile față de formulele existente. De exemplu PD ar putea lua o decizie ce face mai departe cu propriul candidat care nu este susținut. Poate PD să renunțe la propria candidatură? Și în aceste condiții liderul PL, Mihai Ghimpu este de acord să rămână fără funcția de președinte de Parlament? Niște lucruri foarte și foarte simple...”

Europa Liberă: Dar Mihai Ghimpu spunea că alianța este ca și cum obligată să-l recompenseze pe Marian Lupu sau partidul pe care-l reprezintă cu funția de șef de stat.

Igor Boţan:
„Dar nu trebuie să uităm că jocul nu este făcut. Există opoziția și cred ca AIE, care, per ansamblu, dacă facem abstracție de pierderea Consiliului Municipal Chisinau are un rezultat relativ bun pe țară, și cred ca acest rezultat bun ar trebui să descurajeze Partidul Comuniștilor de a insista asupra alegerilor parlamentare anticipate sau de a le provoca prin blocarea alegerii șefului statului.

Deci, există un spectru întreg de probleme care trebuie discutate inclusiv cu opoziția, însă, ieșirea din această campanie electorală se pare ca nu lasă prea mult câmp de manevră pentru aceste discuții. De aceea, primele impulsuri trebuie să vină, pe de o parte, de la Dorin Chirtoacă, cu un mesaj consolidator, și de la premierul Vlad Filat, după care ceilalți lideri din AIE trebuie să se alinieze la mesajele coerente și constructive ale acestor doi.”

Europa Liberă: Dar există niște trenuri plecate și neajunse în gară, cum ar fi micile controverse și meciuri din teritoriu, unde s-au „bătut între ei” candidații sau suporterii PL cu PLDM, democrații cu liberalii etc. Acestea vor fi trecute la pierderi de război sau vor continua să otrăvească relațiile alianței?

Igor Boţan:
„Eu cred ca mai degraba vor fi trecute la pierderi de război pentru că, oricum, în localități votul a fost în mare politic, dar acolo unde a fost mai mult administrativ, probabil va trebui să acceptăm că vor exista și anumite coaliții stranii, să nu le numim monstruoase, cum suntem deprinși s-o facem.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG