Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „nu recunoaştem înfrîngerea în turul doi al scrutinului electoral”


Astăzi la CEC
Astăzi la CEC

Dar o numărătoare paralelă realizată de asociaţia Promo-lex îl arată învingător tot pe Dorin Chirtoacă.



În capitală al doilea tur de scrutin al alegerilor locale a inversat ieri ordinea primului tur din 5 iunie. Potrivit rezultatelor preliminare, liberalul Dorin Chirtoacă a obţinut duminică o victorie la limită, cu ceva mai mult de jumătate din voturi. Dar rivalul său comunist Igor Dodon a anunţat astăzi că nu recunoaşte rezultatul şi va lupta împotriva lui „pe toate căile legale”. Detalii are Lucia Diaconu.

Reacții după anunțul rezultatelor preliminare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct


Candidatul comuniştilor şi-a declarat intenţia într-un briefing după ce Comisia Electorală Centrală a făcut publice rezultatele preliminare pentru turul doi de alegeri.
„Noi nu recunoaştem înfrîngerea în turul doi al scrutinului electoral. Cu atît mai mult că diferenţa conform datelor preliminare este doar de 1% şi cu atît mai mult că au fost înregistrate multiple cazuri de fraudare. Eu personal şi echipa mea va utilize toate instrumentele legale pe care le avem la dispoziţie.” - a spus Igor Dodon.

Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, comunistul Igor Dodon a pierdut în faţa lui Dorin Chirtoacă, candidatul liberal susţinut de partidele din alianţa de guvernare, cu o diferenţă de 1,2%, ceea ce constituie aproximativ 4500 de voturi. În procente 50,6 la sută din alegătorii înscrişi pe liste au votat pentru Chirtoacă şi 49,4 la sută pentru Dodon.

O numărătoare paralelă realizată de asociaţia Promo-lex, organizaţie cu experienţă în observarea alegerilor, îl arată învingător tot pe Dorin Chirtoacă.

În cîteva zile, urmează să fie numărate din nou voturile
La anunțul rezultatelor preliminare

pentru Consiliul Municipal Chişinău, unde partidul comuniştilor a obţinut în primul tur cu un mandat mai mult decît cele 3 partide din alianţă. Solicitarea de renumărare a venit din partea Partidului Liberal şi a fost acceptată de Curtea de Apel Chişinău, după ce anterior Judecătoria Centru a respins-o.

În ţară, după cele două tururi de alegeri, Partidului comuniştilor îi revin 202 de primării, fiind devansat în turul al doilea de PD care a obţinut în total 218 primării.
Cele mai multe localităţi în următorii 4 ani vor fi conduse de primari liberal-democraţi.

Potrivit rezultatelor preliminare anunţate de Comisia Electorală Centrală, candidaţii partidului condus de prim-ministrul Vlad Filat au obţinut ieri victoria în 163 de localităţi. Astfel încît, numărul total al primăriilor în care PLDM va fi reprezentat ajunge la 283 după aceste alegeri locale.

În timp ce Partidul Liberal va conduce 97 de primării din ţară. Iar în 68 de localităţi în fruntea primăriilor vor fi candidaţi neafiliaţi politic.

Pe parcursul zilei de ieri la CEC au fost depuse patru contestaţii. Iar observatorii locali de la Promo-lex au remarcat mai multe încălcări şi erori, dar au recunoscut totodată că acestea n-au cum să afecteze rezultatele finale ale scrutinului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG