Linkuri accesibilitate

Soprana Valentina Naforniță: un succes de clasă mondială


Valentina Naforniță la Cardiff
Valentina Naforniță la Cardiff

Valentina Naforniță și Moldova - Laureată cu marele premiu la BBC Cardiff Singer of the World 2011.



Soprana moldoveancă Valentina Naforniță, în vîrstă de 24 de ani, a cîștigat cu o zi în urmă prestigiosul Concurs BBC Cardiff Singer World Competition 2011 și a devenit instantaneu vedeta paginilor culturale ale agențiilor internaționale de presă și a cotidianelor britanice. Victor Eskenasy relatează.

O victorie a Moldovei la Cardiff: soprana Valentina Naforniță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct


Cinci finaliști - soliști din Rusia, Ucraina, Coreea de Sud și Marea Britanie - și un singur triumf. Cam așa s-ar putea rezuma succesul tinerei soprane Valentina Naforniță, laureata de anul acesta a Concursului Mondial de Canto ce se desfășoară la Cardiff sub egida și transmis în direct de BBC. Valentina a cîștigat atît marele premiu „Singer of the World 2011”, cît și pe cel de popularitate, creat în memoria marei soprane Joan Sutherland și votat în direct de publicul care a privit finala.



„In clipa asta, mă simt în ceruri... sînt încîntată că am avut un asemenea juriu de experți la concurs”, declara ea după anunțul premiului, făcut de reședintele juriului, fost director executiv și artistic al Operei Naționale din Țara Galilor, John Fischer. O declarație de loc întîmplătoare dat fiind că în juriul, care l-a mai distins cu „Singer of the World Song Prize” pe baritonul ucrainean Andrei Bondarenko, s-au aflat, între alții, celebrele Dame Kiri Te Kanawa și Marilyne Horne.




Concursul de la Cardiff, care se desfășoară la fiecare doi ani, a fost creat în 1983 și a devenit de-a lungul anilor, cea mai importantă competiție mondială pentru tinere talente din lumea Operei. Sînt acceptați interpreți între 18 și 32 de ani, unul singur putînd reprezenta o țară și urmînd să cînte într-unul din cele patru concerte preliminare un program la alegerea lor cu o durată de 15-17 minute. Juriul selectează 20 de candidați dintre sutele care postulează (anul acesta 600!), pentru a desemna apoi cinci finaliști.

Premiul principal, de „Cîntăreț al lumii”, este dotat cu un
La București

trofeu și 15 mii de lire sterline, iar cel al audienței cu alte două mii de lire. Dar, infinit mai importante sînt angajamentele pe scenele operei internaționale care le sînt oferite laureaților și posibilitatea de a intra în programul BBC-ul „New Talents”, care reunește un grup de tineri aleși, extrem de talenți, promovați de-a lungul a cîțiva ani în concerte în marile săli de concert ale Angliei.

Născută la Ungheni, absolventă a Colegiului de Muzică Ștefan Neaga din Chișinău, Valentina Naforniță este în prezent masterandă a Universității Naționale de Muzică din București, unde a fost studentă în clasa Mariei Slătinaru-Nistor și a Eleonorei Enăchescu.

S-a perfecționat în ambianța stimulativă a cursurilor Marianei Nicolesco, fiind, în 2010, laureată cu un premiu al doilea al Competiției de canto Hariclea Darclée de la Brăila și la o clasă de masterat, în 2009, cu dirijorul american de origine română Christian Badea.

In Elixirul dragostei de Donizetti

Foarte populară printre tinerii interpreți de operă bucureșteni, cîștigătoare a cîtorva premii la competiții de interes local, cum sînt „Ionel Perlea” (Slobozia 2009), „Marțian Negrea” (Ploiești 2009), „Orange” (București, 2010), marele premiu la concursul „Mihai Jora” în același an, iar anul acesta laureată a unei competiții la Como, Valentina Naforniță s-a distins interpretînd pe scenele de la București și Chișinău, roluri în operele lui Donizetti (Norina în „Don Pasquale” și Adina în „Elixirul dragostei”), Violeta în „Traviata”, Musetta în „Boema” etc. și a lăsat recent o bună impresie ca solistă în Oratoriul de Paști al lui Paul Constantinescu.

Succesul de la Cardiff îi deschide perspectivele unei cariere internaționale în care nu i se poate ura decît multă perseverență și înțelepciune.
Previous Next

XS
SM
MD
LG