Linkuri accesibilitate

In ajunul consultărilor de la Moscova (Adevărul).În ziarul Timpul, editorialistul Constantin Tănase scria ieri, pe când nu ştia încă rezultatele turului doi de scrutin din Chişinău că societatea moldoveană se va mişca înainte şi electoratul va vota „cum trebuie” doar atunci când partidele vor fi scoase din proprietatea privată a liderilor acestora. Indiferent cine câştigă şi cine pierde, continuă dl Tănase, societatea trebuie să realizeze că în R. Moldova s-a instaurat o „democraţie specifică, moldovenească”. Adică, explică editorialistul, o parodie periculoasă la democraţia veritabilă - legile nu funcţionează, societatea civilă e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire, iar chiar dacă mai există nişte „insuliţe de societate civilă”, ele sunt controlate de străinii din exterior şi de Puterea din interior.

Timpul mai scrie că multiple cazuri de agitaţie electorală, transportare organizată a alegătorilor sau comercializarea băuturilor alcoolice în preajma secţiilor de votare au fost înregistrate de observatorii locali ai scrutinului de ieri.

Mâine, la Moscova, Chişinăul şi Tiraspolul vor încerca să oficializeze tratativele întrerupte în 2006, scrie cotidianul Adevărul. Publicaţia îl citează pe Oazu Nantoi, specialist pe problema transnistreană, care crede că Moldova nu ar trebui să se aştepte la nimic nou şi că negocierile, formale sau neformale, nu duc la aplanarea conflictului.

Comentatorul politic Roman Mihăieş scrie pe blogul său că victoria la limită pentru Dorin Chirtoacă are o semnificaţie simbolică deosebită, Alianţa pentru Integrare Europeană păstrînd capitala şi avînd un rezultat pe ţară satisfăcător, îşi păstrează blazonul. Partidele din AIE se pot declara învingătoare în faţa comuniştilor la alegerile locale şi astfel lipsesc PCRM de posibilitatea de a cere revenirea la guvernare la nivel central. Rămîne ca Alianţa să identifice o soluţie consolidată pentru alegerea şefului statului şi să o prezinte societăţii.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG