Linkuri accesibilitate

Prudență la CEC în așteptarea rezultatelor finale oficiale


Iurie Ciocan: „Unde munceşte o mână de om ar trebui să fii pregătit că ar putea să fie şi o eroare”.




Turul doi al alegerilor locale la Chişinău şi în alte 511 localităţi este tema principală a emisiunii de azi dimineaţă. Vom afla rezultatele amănunţit de la preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.


Interviul matinal EL: în direct cu Iurie Ciocan președintele CEC
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dle Ciocan – turul doi al alegerilor locale pentru primării a avut loc în 512 localităţi şi o să vă rog să mă corectaţi dacă am greşit. La Chişinău, au fost procesate toate procesele verbale, iar liberalui Dorin Chirtoacă a câştigat în faţa comunistului Igor Dodon cu doar câteva mii de voturi. Spuneaţi în urmă cu doar câteva ore că sunt rezultatele preliminare şi că veţi fi sigur că acesta este rezultatul abia când veţi primi procesele fizic la Comisie, nu doar prin intermediul sistemului electronic. De ce v-aţi luat această măsură de precauţie? Se mai poate schimba rezultatul?

Iurie Ciocan:
„Multe s-ar putea întâmpla atât timp cît noi
Iruie Ciocan, președintele CEC

am prezentat datele în baza unei procesări a unor date originale. Unde munceşte o mână de om ar trebui să fii pregătit că ar putea să fie şi o eroare. Exact cum am păţit-o şi alte dăţi.”

Europa Liberă: Dar totuşi, cum decurge acumularea datelor prin sistemul electronic la CEC şi de ce voturile din suburbii, acolo unde liberalul Chirtoacă este mai popular, sunt numărate la urmă?

Iurie Ciocan:
„E simplu, e vorba doar de o distanţă mai mare care urmează a fi parcursă de către colegii noştri în birourile electorale din suburbii, doar atât.”

Europa Liberă: Nu se transmit prin sistemul electronic datele?

Iurie Ciocan:
„Datele se transmit în Circumscripţia Chişinău şi din Circumscripţie datele vin la noi deja în format electronic, dar de la Biroul electoral până la Consiliul Electoral de Circumscripţie procesele verbale sunt aduse fizic.”

Europa Liberă: Când aşteptăm să vină toate procesele verbale fizic la Comisie şi să anunţaţi rezultatele oficiale?

Iurie Ciocan:
„Eu cred că e vorba de 48 de ore, nu mai mult.”


Europa Liberă: PLDM a avut cei mai mulţi candidaţi la funcţia de primar în cele 512 localităţi unde s-a ţinut turul doi, urmat de PD, PCRM şi PL. Ne puteţi spune care sunt rezultatele în cele 20 de centre raionale unde s-a ţinut turul doi, numind eventual numai partidul câştigător ca să economisim timp?

Iurie Ciocan:
„Din păcate, nu am statistica relevantă acum la dispoziţia mea, dar am făcut o analiză înainte de a pleca de la birou în ceea ce priveşte votul politic al alegătorilor. S-a constatat că anume PLDM are cel mai mare număr de primari aleşi în urma turului doi.”

Europa Liberă: Urmat de?

Iurie Ciocan:
„PD. Dacă nu greşesc, PLDM avea 158 de primari, 133 fiind din partea PD şi aşa în continuare. Cred că într-o oră de vreme voi fi la birou şi voi ruga colegii să emită un comunicat de presă la subiectul dat.”

Europa Liberă: Aţi făcut un total al rezultatelor din primul tur şi cel de-al doilea ca să ne spuneţi care partid are cei mai mulţi primari, un clasament al partidelor după acest criteriu?

Iurie Ciocan:
„Evident că dacă în primul tur PLDM a avut cei mai mulţi primari şi în turul doi el, respectiv, are cei mai mulţi primari, luând aceste date împreună devine evident că acest partid are cel mai mare număr de primari în republică.”

Europa Liberă: În afară de incidentul de la Condrăteşti, unde în locul unui candidat în buletin a fost înscris altul cu acelaşi nume şi alegerile au trebuit anulate, aţi înregistrat alte încălcări majore? Aţi primit multe contestaţii din partea concurenţilor şi observatorilor?

Iurie Ciocan:
„La CEC am înregistrat patru contestaţii pe parcursul zilei de ieri. Toate au fost trimise altor organe spre examinare, conform competenţei, fie organelor de poliţie, fie organelor electorale ierarhic inferioare.”

Europa Liberă: Mulţumim domnule Ciocan. Preşedintele CEC a fost alături de noi azi dimineaţă. Îi mulţumim încă o dată pentru efortul făcut după o noapte agitată.
  • 16x9 Image

    Diana Răileanu

    Co-moderatoarea programului matinal „Moldova la ora 7”, pasionată de teme sociale și ecologie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG