Linkuri accesibilitate

România: O regionalizare flexibilă? (Evenimentul zilei)


Harta administrativă nu e harta etnică! (Romania libera)


O scurta stire din editia electronica a ziarului Evenimentul zilei anunta ca, la Chisinau, Curtea de Apel a decis renumararea voturilor pentru Consiliul Municipal, dupa primul tur al alegerilor locale. Judecata s-a facut la solicitarea Partidului Liberal. Cititorilor romani li se reaminteste ca in Consiliul municipiului-capitala comunistii au obtinut 46,11%, liberalii aproape 32%, liberal-democratii aproape 14% , iar democratii numai 3,13% din voturi.

O stire alaturata se refera la retinerea scriitorului si bloggerului rus Eduard Baghirov. Desi politia din Chisinau nici nu confirmase nici nu infirmase, cel arestat ar fi deja interogat pentru amestec in protestele din aprilie 2009, in organizarea carora s-ar fi implicat.

Comentariile zilei discuta insa in numar mare problema reimpartirii administrative, in regiuni, a Romaniei. In Evenimentul zilei, Silviu Sergiu scrie ca tema vrea sa ofere alegatorilor un subiect nou, dupa sastiseala provocata de interminabilul razboi dintre Partidul Democrat Liberal si Uniunea Social-Liberala, alianta opozitiei. Tapul ispasitor ar putea sa devina, in scurt timp, UDMR-ul, care se opune oricarei reimpartiri teritoriale care nu conservă o regiune locuita majoritar de maghiari. Opinia comentatorului este ca nu UDMR va pierde imagine, ci celelalte partide, in special de opozitie. PSD va fi devoalat ca antireformare, din motive de interese clientelare, iar PDL va fi nevoit sa ia in calcul aberatia oricarei spaime de secesionism. Maghiarii nu mai pot „rupe” Transilvania de Romania, pur si simplu pentru ca tara e in Uniunea Europeana si in NATO.

Si Mircea Cartarescu pledeaza in Evenimentul zilei pentru flexibilitate in aceasta chestiune, adica pentru negocierea de catre PDL a unei solutii de regionalizare care sa fie acceptabila si pentru partenerii lor la guvernare, UDMR.

In sfarsit, Cristian Campeanu critica in Romania libera declaratiile vicepremierului Ungariei, Zsolt Semjen, care vede in reorganizarea administrativa a Romaniei o amenintare la adresa maghiarilor si o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice. Nu despre harta etnica e vorba – precizeaza comentatorul – ci doar despre cea administrativa. Solutia, si in acest articol: o formula convenita impreuna cu UDMR.
XS
SM
MD
LG