Linkuri accesibilitate

Portret de candidat: Dorin Chirtoacă


Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă

Candidatul Partidului Liberal la Primăria municipiului Chişinău.


Perceput de mulţi ca un simbol al schimbării în 2007, Dorin Chirtoacă afirmă că doreşte acum să ducă schimbarea până la capăt.

Ales la 29 de ani primar în capitala unei ţări comuniste, liberalul cu studii juridice europene spune că, în pofida şicanelor fostei guvernări, a reuşit să obţină rezultate importante. A eliminat mirosul urât de la staţia de epurare, a realizat cea mai mare achiziţie de troleibuze la standarde europene, a reparat drumuri şi a construit mai multe terenuri de joacă decât în ultimii 20 de ani.


Portret de candidat: Dorin Chirtoacă



Dorin Chirtoacă afirmă însă că mandatul de 4 ani a fost unul prea scurt ca să-i permită să ducă la bun sfârşit multitudinea de proiecte şi reforme pe care le-a iniţiat.

Astfel, ultimul primar al capitalei recunoaşte că nu a reuşit să-şi onoreze decât parţial anumite promisiuni, cum sunt repararea drumurilor sau iluminatul public. Drept scuză, Chirtoacă aminteşte că în primii doi ani a administrat capitala, în timp ce ţara era guvernată de oponenţii săi politici, fiind nevoit astfel să facă faţă unor grave presiuni financiare.

Chiar şi aşa, Chirtoacă se laudă că a reuşit să scape oraşul de datoriile istorice, ba chiar, a găsit, în opinia sa, compromisul rezonabil la tarifele pentru căldură, apă şi transport şi aplicarea unui sistem echitabil de compensaţii sociale.

Însă tocmai realizările principale ale primarului sunt puse sub semnul întrebării de oponenţii săi comunişti, care l-au acuzat, în plină campanie, de corupţie în cazul achiziţiei celor peste o sută de troleibuze. Învinuirile sunt respinse vehement de Dorin Chirtoacă. El a anunţat că-şi va apăra onoarea în justiţie, acuzându-şi, la rândul său, adversarii de uz de fals.

În turul doi, Dorin Chirtoacă a devenit candidatul unic al partidelor din coaliţia de guvernare. Pentru Alianţă, scrutinul local depăşeşte mult cadrul primăriei, iar miza, după cum o formulează Dorin Chirtoacă, ar fi una geopolitică, de care depinde, nici mai mult, nici mai puţin, viitorul european al Republicii Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG