Linkuri accesibilitate

17.06 - „Atunci, valoarea unei note informative se măsura în viaţă şi moarte”.


Constantin Ticu Dumitrescu
Constantin Ticu Dumitrescu

Constantin Ticu Dumitrescu: „important era că sluga, Iuda, era prietenul tău, ruda ta...”



17 iunie 2001

Interviul săptămânii.
Realizator: Petru Ionescu.

„Atunci, valoarea unei note informative se măsura în viaţă şi moarte”.

Invitat: Constantin „Ticu” Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi din România.

Interviul săptămînii: cu Constantin Ticu-Dumitrescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:57 0:00
Link direct


Constantin Ticu Dumitrescu a avut ocazia să-şi citească dosarele întocmite de fosta Securitate şi recunoaşte că a trecut prin prea mult pentru a mai fi „suprins”. „Nu neg că mă contrariază anumite situaţii, cum este cea în care soţia unui prieten al tatălui meu îşi turna probabil soţul, dar pe mine sigur. Am studiat astăzi zeci de rapoarte informative, note informative ale acestei doamne, cu nume conspirativ Luşa Pădureanu”.

Securiştii, continuă Ticu Dumitrescu, erau apreciaţi şi după munca informativă pe care o făceau: „am găsit în dosarele Securităţii, securităţi fruntaşe şi codaşe”.

Unul din scopurile Securitîţii era să recruteze informatori chiar din închisoare şi să-i menţină, după eliberare. Un caz aparte este „reeducarea de la Piteşti”. „Eu am avut şansa ca ofiţerii de securitate care mă anchetau în 1958 să mă bată cu dosarele în cap, dosare în care erau notele olografe, nu ca acum, copii, pentru a-mi arată că ştiu totul despre mine.

Ticu Dumitrescu a avut târziu acces la dosarele pe care le ceruse dar „CNSAS-ul nu are nici o vină, atâta timp cât nu gestionează dosare”. Dosarele cuprind „caracterizările pe care ţi le-au făcut diferitele cadre de securitate, fie în închisoare, fie cele care te avea în primire; după aceea , notele informative care se primeau.... La vremeaa când eu am citit, in 1958, cu disperare, notele informative scrise de o rudă de-a mea, de prieteni, de colegi de facultate sau de liceu, s-a dărâmat cerul pe mine... Atunci am fost pe punctul de a capota. Nu era important dacă şi inventau sau brodau, important era că sluga, Iuda, era prietenul tău, ruda ta... Atunci, valoarea unei note informative se măsura în viaţă şi moarte”.

„Adevărul trebuie cunoscut până la capăt... dar legea care a ieşit până la urmă este mai degrabă una a conspirării decât a deconspirării Securităţii” – mai declară Constantin „Ticu” Dumitrescu, iniţiatorul legii care permite accesul la dosarele fostei Securităţi.
XS
SM
MD
LG