Linkuri accesibilitate

Succesorul lui Osama bin Laden: Ayman al-Zawahiri


Ayman al-Zawahiri într-un video pe forumurile jihadiste
Ayman al-Zawahiri într-un video pe forumurile jihadiste

De la atentatele din Statele Unite din 2001, Ayman al-Zawahiri a fost cel mai activ purtător de cuvînt al rețelei teroriste.



Reteaua terorista Al Qaeda a anuntat ca inlocuitorului liderului, Osama Bin Laden este adjunctul acestuia de pina acum - Ayman al-Zawahiri. Ce se stie despre acesta, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


Ayman al-Zawahiri, de profesie chirurg, a facut parte din miscari radicale islamice in Egipt inainte de a se alatura retelei Al Qaeda. Zawahiri, care are 59 de ani, este descris ca o persoana extrem de religioasa, care a avut talentul si experienta sa transforme o organizatie terorista din Afganistan, intr-o retea globala.

Pe de alta parte el este considerat rigid, fara carisma, ceea ce ridica semne de intrebarea cu privire la capacitatea de a recladi o organizatie care s-a vazut slabita considerabil in ultima vreme.

Analisti americani au speculat ca Ayman al-Zawahiri va avea rivali la conducerea Al Qaeda, intre cei mentionati fiind jihaidistii din Libia, Atiyah Abd al-Rahman si Abu Yahya al Libi, ambii considerati mai carismatici. Dar anuntul de ieri a contrazis aceste ipoteze.

In anuntul facuc public pe diverse situri de Internet, se mai arata ca reteaua va continua sa „ceara musulmanilor sa lupte impotriva invadatorilor infideli, care ataca paminturile islamice, in frunte cu cruciatul America, si servitorul sau, Israel, si cei care-i ajuta”.

Expertul in terorism, Rita Katz a declarat ca Ayman al-Zawahiri este cel mai logic succesor al lui Osama Bin Laden, pentru ca este unul dintre liderii si ideologii initiali, care intelege in detaliu cum functioneaza reteaua, si continua sa se bucure de respect in rindurile extremistilor islamici.

Anul acesta, fortele americane au atacat in repetate rinduri presupuse ansunzatori Al Qaeda, la frontiera dintre Pakistan si Afganistan. Ca rezultat al acestor atacuri, conducerea centrala a organizatiei a fost mult slabita. Cea mai puternica filiala pare a fi cea yemenita. In ultimele doua saptamini doua figuri proeminente au fost ucise: Ilyas Kashmiri, care a fost implicat in atacurile din 2008 de la Mumbai, si Fazul Abdullah Mohammed, despre care se crede ca ar fi pus la cale atentatele din 1998, impotriva unor ambasade americane din estul Africii.

De la atentatele din Statele Unite din 2001, Ayman al-Zawahiri a fost cel mai activ purtator de cuvint al retelei teroriste. El se ascunde, intr-o locatie necunoscuta. Zawahiri face parte dintr-o proeminenta familie egipteana, el dedicindu-se radicalismului politic ca adolescent, activitate care avea ulterior sa-l propulseze la conducerea organizatiei egiptene, Jihadul Islamic.

El si alti radicali au fost incarcerati dupa asasinarea in 1981 a fostului presedinte egiptean, Anwar Sadat. Dupa eliberare, Ayman al-Zawahiri s-a mutat in Pakistan, pentru a sprijini razboiul anti-sovietic din Afganistan. Jonctiunea cu Bin Laden s-a produs in 2001, cu citeva luni inainte de atacurile de la New York si Washington.
XS
SM
MD
LG