Linkuri accesibilitate

Ryszard Czarnecki: „Cred ca un viitor alături de UE este mult mai bun atît din punct de vedere politic cît și economic față de unul alături de Rusia.”


Europarlamentarul polonez Ryszard Czarniecki face parte din comisia de cooperare interparlamentară a UE şi Republicii Moldova, o structură condusă de românca Monica Macovei. Într-un interviu acordat corespondentei noastre la Strasbourg Iolanda Bădiliţă politicianul polonez a vorbit mai întâi despre semnificaţia alegerilor locale.

Europa Libera: Dle Czarnecki, ne pregatim pentru al doilea tur de scrutin in Moldova, cum ati primit, ca membru al Delegatiei UE-Moldova, rezultatele primului tur de scrutin?

Ryszard Czarnecki:
„Respect decizia societatii moldovenesti ca si ceilalti colegi ai mei. Insa aceasta divizare a societatii nu mi se pare consecventa cu realitatea care ne arata ca in ultima perioada Moldova a inregistrat progrese uriase. Am fost in Moldova de numeroase ori si am fost martorul eforturilor depuse de actuala conducere pentru apropierea de UE.

Am sperat atunci ca aceste alegeri vor fi urmatorul pas catre UE. Sigur, respect acest rezultat, insa cred ca un viitor alaturi de UE este mult mai bun atat din punct de vedere politic cat si economic fata de unul alaturi de Rusia. Cred ca asta se poate vedea si in directia catre care o iau moldovenii care migreaza: mai degraba catre tarile vestice decat catre Rusia.”

Europa Libera: Cum explicam insa aceasta teama de un viitor alaturi de UE? Moldova este încă divizata cand vine vorba de viitorul ei in cadrul structurilor europene.

Ryszard Czarnecki:
„As sublinia mai intai o realitate: in acest moment, intre statele din cadrul Parteneriatul Estic al UE, Moldova este probabil statul care are sanse reale de a deveni membru.”

Europa Libera: Cat de reale sunt aceste reale? Dupa cum stiti, la revizuirea Politicii de Vecinatate, cand s-a produs acea impartire in Sud si Est, nu s-a exprimat o promisiune de a deveni membru nici unui stat.

Ryszard Czarnecki:
„Uitati, daca ne uitam la progresul Moldovei, este mult mai rapid si mai consistent decat al Ucrainei, de exemplu. Poate parea paradoxal dar Moldova are cele mai mari sanse. Pe de o parte datorita progresului inregistrat in ultimul timp, si pe de alta, pentru ca este o tara mica si este mai usor de integrat.

Cu doi ani in urma, daca cineva mi-ar fi spus ca Moldova are sanse mai mari decat Ucraina, as fi fost socat. De aceea sper ca moldovenii vor lua o decizie buna in alegerile urmatoare si vor profita de faptul ca in acest moment climatul pentru o integrare a Moldovei in UE este mult mai bun decat cu 2 sau 3 ani in urma.”

Europa Libera: Si totusi, cum putem vorbi de integrarea Moldovei cand inca avem o problema in Transnistria unde Rusia inca are un cuvant important de spus?

Ryszard Czarnecki:
„Este adevarat Rusia este inca un important jucator in regiune. Dar cred ca multi moldoveni pot compara viata din Occident cu cea din Rusia. Iar decizia este simplu de luat. La fel am ales si noi, in Polonia. Am ales calea vestica si nu calea estica. Desigur, este vorba in cele din urma de o dorinta de cooperare intre cele doua parti.

Revenind la sansele de a deveni membru al UE, as vrea sa spun ca noile state membre UE cum e si Polinia sustinem puternic intrarea Moldovei in UE mai ales ca nu discutam aici de un act de caritate. Este interesul UE de a avea Moldova in interiorul granitelor sale. Moldova este o tara europeana, are cultura si istorie europeana, iar pe termen lung nu imi pot imagina absenta Moldovei din UE.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG