Linkuri accesibilitate

Europol priveşte cu suspiciune România şi Bulgaria


Cinci ţări din UE continuă să se opună aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.


Temerile privind viitoarea aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen de libera circulatie par sa se inmulteasca, odata cu numarul tarilor care se opun pentru moment primirii celor doua state sud-est europene in aranjamentul comunitar in care granitele sint suspendate.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct



Seful Departamentului pentru Analiza si Informatii al Europol, Dominique Nollet, a declarat ca primirea Romaniei si Bulgariei in Schengen ar putea ridica presiunea asupra granitei dintre Turcia si Grecia si „ar putea conduce catre o intensificare a interesului imigrantilor ilegali pentru coasta bulgara a Marii negre”. Europol, care este un fel de politie a Uniunii Europene a fost mereu o institutie sceptica in ceea ce priveste extinderea spatiului Schengen spre est.

Un raport Europol de luna trecuta argumenta ca „grupari infractionale albaneze, turce si din fosta Uniune Sovietica incearca sa-si extinda interesele in Uniunea Europeana si ar putea exploata oportunitatile oferite de posibila aderare a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen”. Europol s-a opus de altfel mereu ideii de ridicare a vizelor necesare celor care locuiesc in Balcanii de vest, Ucraina si Republica Moldova si care vor sa calatoreasca in Uniunea Europeana.

Romania a contestat Raportul Europol din luna mai, mai cu seama ca potrivit concluziilor expertilor de la Bruxelles, granitele autohtone sint securizate in conformitate cu standardele Schengen. Spre deosebire de Bulgaria, care mai are de lucru pentru a fi gata din punct de vedere tehnic, Romania nu poate primi reprosuri pe aceasta directie, in schimb este criticata din cauza coruptiei.

Ministrul roman al Internelor, Traian Igas a tinut sa spuna in plenul conferintei internationale privind perspectivele aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, ca nu cele doua tari au inventat coruptia si ca „acest fenomen, la fel ca si cel al evaziunii fiscale, nu exista doar aici”.

Oficialii români continua, asadar, sa raspunda cu tifna si fara diplomatie atunci cind vorbesc despre spatiul Schengen, ca si cum Romania ar fi o victima, uitind ca toate rapoartele de monitorizare a justitiei enumera problemele care tin tara prizoniera in miinile politicienilor corupti.

Declaratiile din ultima vreme sugereaza ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie ar putea fi aminata pina anul viitor, fiindca in cadrul Comisiei Europene exista cinci tari care se opun: Franta, Germania, Olanda, Finlanda si Belgia.

Politigraf

XS
SM
MD
LG