Linkuri accesibilitate

15.06 - București: Semne de întrebare privind „Apelul către toţi românii din ţară şi din lume”.


Apelul se situează în zona penibilului: tonul grandilocvent, confuzia pe care o face între români şi societatea românească.



15 iunie 2001

Actualitatea. (Comentariu: Gabriel Andreescu).

Semne de întrebare privind „Apelul către toţi românii din ţară şi din lume”.

O discuție pe marginea Apelului lansat cu câteva zile în urmă de Regele Mihai, Patriarhul Teoctist şi preşedintele Ion Iliescu.

[...] PDSR nu-şi poate asuma eşecul integrării în NATO dar nici nu poate fi bănuit să împinge prea tare ţara în direcţia atlantistă. Pentru a obţine un echilibru, actualii lideri ai ţării trebuie să facă demonstraţii de paradă. Acestea nu pot fi decât demonstraţii în cuvinte. Iată de ce se înşiruie declaraţiile, precum faimoasa adeziune de la Snagov. Din această perspectivă aş privi şi apelul către toţi românii din ţară şi lume, lansat de Regele Mihai, Patriarhul Teoctist şi preşedintele Ion Iliescu.

Aş aminti cu această ocazie de preocuparea Regelui pentru integrarea României în NATO şi de implicarea lui în campania pro NATO, înainte de summitul de la Madrid.
Regele a căpătat paşaport diplomatic românesc şi a umblat prin capitalele europene, la rugămintea guvernului, pentru a convinge Occidentul de importanţa integrării României.

Într-un spectaculos discurs ţinut în 1997, în Marea Britanie, Regele Mihai afirma: „sunt convins că o lărgire care nu va cuprinde şi România în primul val, va fi o ocazie pierdută atât pentru dumneavoastră cât şi pentru noi”.

Din păcate astăzi, Regele a acceptat să semneze un text care este mai degrabă compromiţător. Conţinutul şi tonul apelului, asocierea celor trei persoane cu un statut personal şi oficial atât de diferite. Apelul se situează în zona penibilului: tonul grandilocvent, confuzia pe care o face între români şi societatea românească. Textul pare să se adreseze numai românilor get-beget. Apoi, ce înseamnă evocarea identităţii noastre creştin ortodoxe, într-un apel adresat tuturor românilor. [...]

De ce sunt toţi românii introduşi în aceeaşi entitate religioasă ? Există mulţi agnostici. De ce sunt târâţi cu forţa în ideea de identitate românească pe care o au semnatarii ? Patriarhul se identifică cu ea prin meserie, preşedintele Iliescu din demagogie, iar Regele Mihai prin tradiţie.
Această tonalitate contrastează cu scopul apelului: atât NATO cât şi Uniunea Europeană sunt proiecte politice. Nu au nimic de a face cu religia”.
XS
SM
MD
LG