Linkuri accesibilitate

Chestiunea transnistreană în audierile Comisiei Helsinki din Congresul american


Premierul Vlad Filat la audierile din Comisia Helsinki în 2010
Premierul Vlad Filat la audierile din Comisia Helsinki în 2010

O reuniune sub genericul „Perspectivele dezgheţării conflictului îngheţat din Moldova”.



În Comisia Helsinki pentru drepturile omului din Congresul Statelor Unite au avut loc audieri publice, marţi, pe tema problemei transnistrene înaintea aşteptatelor convorbiri de la Moscova în formatul 5+2 pe 21 iunie. Printre cei prezenţi la conferinţa de la Washington s-a aflat şi ambasadorul moldovean, Igor Munteanu, alături de câţiva experţi în problema conflictului transnistrean.

Ambasadorul moldovean a îndemnat Statele Unite să acorde mai multă atenţie rezolvării conflictului transnistrean în contactele cu Rusia.

La conferinţa din Comisia Helsinki întitulată „Perspectivele dezgheţării conflictului îngheţat din Moldova”, ambasadorul Igor Munteanu a spus că strategia
Ambasadorul Igor Munteanu

preşedintelui Barack Obama privind resetarea relaţiei cu Rusia a îmbunătăţit atmosfera şi oferă un cadru prielnic ca Washingtonul să ceară mai insistent Moscovei să-şi retragă trupele din regiunea transnistreană.

Într-un interviu după audieri, acordat corespondentului Europei Libere la Washington, Richard Solash, ambasadorul a insistat pe caracterul geopolitic al chestiunii transnistrene:

Igor Munteanu a spus că acest conflict nu este unul marginal şi nici parte a unor dispute periferice. Ambasadorul a descris problema transnistreană drept un element al raporturilor strategice între Rusia şi aliaţii transatlantici, căruia trebuie să i se confere o importanţă mai mare în contactele dintre părţi şi o dimensiune mai amplă în dialogul pe teme de securitate.

Igor Munteanu

Ambasadorul moldovean la Washington a mai spus că Moldova contează pe un sprijin mai puternic al Statelor Unite în contextul posibilei reluări a negocierilor oficiale în formatul 5+2 pe tema Transnistriei pe 21 iunie la Moscova.

De faţă la audierile de la Washington, juristul Lyndon Allin, de la Organizația IREX, care a petrecut câteva luni la Chişinău în 2008 şi apoi în 2009 lucrând la o strategie a ambasadei Statelor Unite, a spus că, alături de sprijinul militar şi politic, Transnistria se bucură de sprijinul economic al Rusiei prin subvenţii directe pentru sistemul de pensii transnistrean şi prin furnizarea gazelor pe datorie. Juristul american a spus că ajutoarele ruseşti contrazic poziţia oficială a Rusiei privind recunoaşterea integrităţii teritoriale a Moldovei.

Allin a citat estimări ale economiştilor locali care spun că economia transnistreană se poate prăbuşi în câteva luni fără sprijin rusesc şi a recomandat Statelor Unite să anuleze amendamentul Jackson-Vanick care poate întări schimburile economice moldo-americane şi face mai atractivă pentru transnistreni reintegrarea.

Analistul Vlad Socor

La audierile organizate de Comisia Helsinki a Congresului american, analistul Vladimir Socor de la Jamestown Foundation a îndemnat Statele Unite să revină activ la negocierile pe tema Transnistriei cu ocazia convorbirilor aşteptate la Moscova peste mai puţin de o săptămână. El a criticat Germania pentru iniţiativa de a implica Rusia într-un mecanism de securitate european.

Vladimir Socor a spus că biletul de intrare al Rusiei în acest mecanism ar fi dovada unei atitudini constructive la rezolvarea problemei transnistrene. El suspectează, însă, Germania că ar accepta readucerea în discuţie a planului rus de federalizare a Moldovei, care ar acorda Tiraspolului un cuvânt de spus în politica externă a Chişinăului. Vladimir Socor a spus că Germania şi-a asumat un rol de frunte, chiar dacă nu este parte directă la negocieri, în condiţiile în care Uniunea Europeană, observatoare în formatul 5+2 împreună cu Statele Unite, nu are o poziţie comună.

Analistul a spus că din cauza rolului slab al Uniunii Europene este timpul ca Statele Unite să-şi abandoneze scaunul din spate, pe care îl ocupă de câţiva ani şi să treacă din nou în scaunul din faţă, pe care l-a avut la negocieri.

Audierile de la Washington au avut loc la câteva zile de la vizita senatorului republican John McCain în Moldova.
Ambasadorul american Asif Chaudhry, senatorul John McCain și premierul Vlad Filat la Chișinău

Fostul contracandidat al preşedintelui Obama în alegerile din 2008 a repetat poziţia Statelor Unite enunţată în martie la Chişinău de vicepreşedintele democrat al Statelor Unite, Joe Biden, anume că Washingtonul sprijină retragerea trupelor ruseşti din stânga Nistrului şi o soluţie în Transnistria care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG