Linkuri accesibilitate

Eugen Onică: „nu poate fi demilitarizată absolut toată poliţia, cineva trebuie să stea în straja ordinei publice, să lupte cu criminalitatea.Poliţia moldovenească este în pragul celei mai importante reforme prin care urmează să treacă din întreaga sa istorie. Fără demilitarizarea poliţiei, schimbarea statutului poliţistului şi respectiv a raporturilor acestuia cu cetăţeanul, Republica Moldova îşi poate vedea compromisă orice aspiraţie de integrare europeană. În ce stadiu se află acum această reformă şi care vor fi primele manifestări ale acesteia? Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Eugen Onică va fi interlocutorul nostru din această dimineaţă.

Europa Liberă: Bună dimineaţa, dle Onică. Noţiunea de reformă în general a început să fie tratată cu destul scepticism, neîncredere şi poate chiar cu iritare de către cetăţeni sau o mare parte dintre ei, după atâtea dezamăgiri sau aplicare proastă în trecut. Totuşi, o reformare cardinală, istorică, am putea spune, în poliţie pare să fie inevitabilă. În câteva fraze: ce presupune concret această reformă care să permită apropierea în continuare de UE?

Interviul matinal EL: cu Eugen Onică purtător de cuvînt al MAI despre procesul de reformare a Poliției


Eugeniu Onică, purtătorul de cuvînt al MAI

Eugeniu Onică: „Vreau să vă spun că uneori noţiunea de reformă, cum aţi mai spus-o, este un cuvînt care sperie cetăţenii din simplul motiv că nu este tratată corect sau nu este expusă într-o formă mai corectă. De fapt, o reformă înseamnă o transformare a unui anumit lucru, a unui cadru instituţional spre ceva mai bine. Şi unul dintre obiectivele principale a reformei MAI ar fi de fapt o asigurare a realizării principiilor de îmbunătăţire radicală a cadrului instituţional, organizaţional şi funcţional a ministerului. De fapt un impact major care ar putea fi obţinut în rezultatul acestei reforme este o combatere mai eficientă a criminalităţii şi crearea de fapt a unui sistem simplu şi accesibil a serviciilor din cadrul MAI. Mai mult decît atît, se va asigura un mecanism adecvat şi durabil de salarizare şi asigurare socială pentru angajaţi.”

Europa Liberă: Sună foarte optimist, dle Onică, dar ce există acum la modul practic, palpabil chiar în privinţa realizării acestei reforme – proiecte de legi, planuri, proiect de hotărâri etc?


Eugeniu Onică: „Reforma va fi implementată de fapt în 8 etape. Acum, pînă să fi fost aprobată de guvern în data de 8 ianuarie, reforma deja era la prima etapă, ceea ce ţine de elaborarea bazei juridice de realizarea a reformei şi promovarea actelor legislative şi normative. Deci, se elaborează toate, toate actele ce ţin de această reformă ca mai apoi să înceapă fiecare punct să fie realizat în practică.”

Europa Liberă: Demilitarizarea poliţiei. Cum vor evolua la modul concret lucrurile în această sarcină?

Eugeniu Onică:
„Iată iarăşi un cuvînt care este îngrozitor pentru unii sau cum am mai văzut ultimele zile – cîteva mii de poliţişti vor rămîne fără epoleţi. Păi, da, vor rămîne fără epoleţi, însă nu vor rămîne fără serviciul pe care îl au. De fapt demilitarizare, un scop principal este de a face o diferenţă exactă între noţiunea de poliţist, deci persoana care se află în stradă, care combate criminalitatea deci, care reţine diferiţi infractori, care se află în slujbă în fiecare zi, şi acel funcţionar totuşi din cadrul MAI sau comisariate, dar care stă în birou şi, de exemplu este contabil, sau jurist, sau din resurse umane, chiar şi medicii din cadrul MAI au grade militare, ceea ce nu este neapărat necesar.”

Europa Liberă: Potrivit unor ştiri se vor „demilitariza”, de la anul, 3500 din cei peste 8000. Adică vor deveni funcţionari publici cu statut special. Restul rămân cu statutul vechi? Şi dacă da – până când?

Eugeniu Onică:
„Restul vor rămîne poliţişti şi mai

departe, nu este pînă cînd pentru că nu este un termen. Restul vor fi, iarăşi este o cifră aproximativă, pentru că nu pot să vă dau o cifră exactă şi nimeni nu poate să vă dea o cifră exactă pentru că totul va fi clar imediat cum va începe procesul. Da, este o cifră aproximativă şi restul – patru mii şi jumătate – vor fi poliţişti, adică lucrători operativi.”

Europa Liberă: Adică nu vor fi funcţionari publici cu un statut special, cum este de exemplu, dacă nu mă înşel, în România sau oricare alt stat al UE?
Eugeniu Onică: „Nu. Vor fi poliţişti, carabinieri şi salvatori. Şi un alt punct al planului reformei este, de fapt, ca şi grănicerii să revină în subordinea MAI.”

Europa Liberă: Dacă înţelegem bine, atunci doar jumătate din poliţie va fi „demilitarizată” ca să spunem aşa în acest caz…

Eugeniu Onică:
„Exact, aproximativ o jumătate.”

Europa Liberă: Cum reacţionează poliţiştii la schimbările fundamentale aşteptate? Pentru că reforma va trebui să schimbe dramatic modul de gândire al angajatului din poliţie, relaţia acestuia cu cetăţeanul….

Eugeniu Onică:
„Cred că la această întrebare ar fi mai corect să-i întrebaţi pe cei de la sindicatele poliţiştilor, dar din cîte am văzut şi eu în interviuri la televizor, de fapt nu au pretenţii şi nu pot să spun că sunt chiar mulţumiţi, dar parcă sunt de acord cu această reformă. Mi se pare un lucru corect, pentru că chiar şi acel poliţist care stă în stradă uneori mai mult de 12 ore pe zi cred că n-ar fi de acord ca cineva care stă în birou opt ore pe zi sub acoperiş să aibă aceleaşi privilegii pe care le are el.”

Europa Liberă: Un exemplu-două ale modului în care sunt acum şi vor fi, pe măsura realizării reformei, respectate, protejate interesele legitime ale poliţistului? În general e o problemă, se discută despre modul de a păstra anumite interese fireşti pe care le are un poliţist?

Eugeniu Onică:
„Depinde la ce vă referiţi când spuneţi interese fireşti. Pot să vă spun că la moment, deşi nu este aprobat, abia se discută, dar cei care vor rămîne poliţişti ar putea să beneficieze şi de anumite avantaje după punerea în practică a acestei reforme. Adică, la aceiaşi creditare anumită pentru locuinţe, sau la posibilitatea de a se odihni o dată, într-o anumită perioadă în sanatorii, deci chestii care nu erau pînă acum. Dar, iarăşi, este la faza de discuţii.”

Europa Liberă: Drepturile salariale şi de pensionare se menţin? Se îmbunătăţesc?

Eugeniu Onică:
„Este o întrebare care îmi este pusă deja
Academia de poliție „Stefan cel Mare”

de cîteva zile. Nu vor suferi cel puţin nici poliţiştii, nici cei care vor rămîne civili în urma acestei reforme. Li se va păstra salariul, doar că mai departe s-ar putea ca salariile să crească diferit la aceste categorii. Pentru că, mă rog, funcţionarii publici au un fel de sporuri şi poliţiştii au altfel de sporuri. De exemplu, cum ar fi creşterea salariilor pentru un grad superior. Poliţiştii vor avea această creştere şi civilii nu vor avea pentru că nu vor avea grade militare. Foarte simplu. Dar iarăşi este o chestie la faza de discuţii şi nu pot să vă numesc acum nişte date. Dar nimeni nu va avea salarii mai mici.”

Europa Liberă: Să revenim un pic la problema „demilitarizării”. Din cîte înţelegem „vor rămîne fără epoleţi”, - expresie nefericită pentru că de fapt are o altă conotaţie în mediul poliţiştilor sau militarilor în general -, jumătate aşadar vor deveni funcţionari publici, dar aşteptările multora şi se pare inclusiv ale politicienilor, dar şi ale cetăţenilor, erau ca relaţia poliţistului cu cetăţeanul să se schimbe în general, radical. Aici vedem totuşi că jumătate vor rămîne ofiţeri, vor rămîne încadraţi, vor urma ordinele ş.a.m.d. V-aţi ciocnit de anumite critici în acest sens? De ce nu se merge pînă la capăt, de ce nu o „demilitarizare” totală, cap-coadă, ca să spunem aşa, în poliţie. Sau aşa este proiectul de lege şi aşa sunt priorităţile aşa cum au fopst adoptate de politic, ca să spunem aşa?

Eugeniu Onică

Eugeniu Onică: „Ba da, aceasta este de fapt o prioritate pusă de la bun început. Adică nu poate fi demilitarizată absolut toată poliţia. Trebuie cineva să stea în straja ordinei publice, să lupte cu criminalitatea, să intervină în anumite situaţii. Deci, asta şi era de fapt problema pentru că erau şi sunt mulţi angajaţi cu grade şi nu au nevoie de fapt de ele, cum ar fi mai corect.”

Europa Liberă: Spuneţi-mi vă rog, dar gradele militare vor deveni grade profesionale cumva pentru majoritatea absolută sau această schimbare de grade militare se va referi numai la contabili şi angajaţi din această categorie, sau similară, sau asemănătoare?

Eugeniu Onică:
„Este varianta a doua – se va referi doar la persoanele care nu au nevoie să poarte aceste grade militare. Restul vor avea gradele aşa cum le au şi pînă acum. Şi mai este o nuanţă, dacă aş putea să-i zic aşa, cei care au un stagiu deja de peste 12 ani şi jumătate şi totuşi sunt jurişti sau contabili sau din aceiaşi categorie care nu are nevoie de grade îşi vor păstra aceste grade pînă la atingerea plafonului de pensionare din cadrul MAI.”

Europa Liberă: Se vor schimba uniformele?

Eugeniu Onică:
„Nu, vor purta aceleaşi uniforme, deocamdată, pînă la atingerea plafonului de pensionare. După aceasta vor alege, sau să plece la pensie, sau să-şi continue activitatea mai departe, dar în calitate de funcţionar sau angajat civil.”

Europa Liberă: Dle Onică, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG