Linkuri accesibilitate

Atentatul de la Chișinău: „o sfidare” la adresa statului


La scena exploziei din Chișinău
La scena exploziei din Chișinău

Un atentat „complicat” în opinia altora.


La o săptămînă de la moartea în urma detonării unei maşini capcană a preşedintelui Federaţiei de Tenis şi celui care a condus campania electorală a candidatului independent la primăria capitalei, Mihai Godea, victima, Igor Ţurcanu, apare într-o investigaţie jurnalistică publicată de ziarul „Adevărul” de la Chişinău în postura unei persoane cu un trecut întunecos şi implicat în afaceri ilegale cu ţigări. Afaceri în care ar mai avea amestec foşti şi actuali poliţişti şi ofiţeri ai Serviciilor de Informaţii şi Securitate adică cei care ar trebui, de fapt, să lupte împotriva crimei organizate. Liliana Barbăroşie s-a interesat de starea anchetei şi de reacţiile la investigaţia jurnalistică şi relatează.


Atentatul de la Chișinău: „o sfidare” la adresa statului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00
Link direct



Ministerul Afacerilor Interne a anunţat astăzi printr-un comunicat că va verifica informaţiile apărute în presă, în cadrul unei anchete interne dispuse de ministrul Roibu. „Ministrul de interne consideră inadmisibilă implicarea unor colaboratori ai poliţiei în activităţi comerciale şi mai ales criminale, paralel cu serviciul în organele Afacerilor Interne”, se spune în comunicatul emis de MAI la o zi de la apariţia anchetei reportericeşti. Investigaţie ce dă numele mai multor foşti, dar şi actuali şefi din poliţie, precum şi ai unor foşti ofiţeri de informaţie bănuiţi că ar colabora strîns cu interlopi periculoşi sau ar proteja afacerile cu ţigări ale lumii interlope, afaceri din care s-ar putea să se fi tras şi moartea antreprenorului Igor Ţurcanu.

Spre deosebire de MAI, Procuratura şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au refuzat orice comentariu prin nevoia de a nu prejudicia ancheta aflată în derulare. Iată de exemplu ce a declarat Europei Libere şefa serviciului de presă al Procuraturii generale, Maria Vieru: „Nu ne putem autosesiza din moment ce deja există o cauză penală pornită în acest caz. Vor fi examinate şi versiunile relatate de jurnalişti, dar alte declaraţii deocamdată nu facem.”

Comentînd cele întâmplate în cadrul unei apariţii televizate, preşedintele interimar Marian Lupu, care este şi şef al Consiliului Suprem de Securitate a statului, a lăsat să se înţeleagă că ar suspecta implicarea unor persoane din organele de forţă în acest asasinat, mai ales pentru că s-a folosit exploziv. Marian Lupu s-a arătat încrezător că crima, în care vede de altfel „o sfidare” la adresa statului, va fi totuşi descoperită.

Ex-ministrul de interne, fostul comunist Vladimir Ţurcanu, crede însă că organele de drept vor avea o sarcină deloc uşoară: „A fost aleasă o formă foarte şi foarte complicată de atentat. La începutul anilor '90 s-au înregistrat astfel de crime, dar atunci erau explodate scările blocurilor, ascensoarele sau maşinile în care se deplasau ţintele atentatelor. Aici e ceva specific – persoana trecea pe alături, clar că era urmărit, clar că era o bombă la distanţă – deci asta înseamnă că a fost şi o demonstraţie de forţă. Posibil că e vorba despre reglări de conturi între criminali – o grupare încearcă să demonstreze alteia cine e mai tare. Deci, este o crimă foarte şi foarte complicată şi toate forţele trebuie implicate, chiar şi a celor care nu mai sunt astăzi în organe, dar au demonstrat anterior că ştiu să descopere astfel de crime. Şi ar fi necesare expertizeze colegilor noştri dacă nu avem posibilităţi locale.”

Dar iată cum comentează Vladmir Ţurcanu, cel care fiind ministru a înfiinţat în cadrul MAI direcţia de securitate internă specializată în identificarea poliţiştilor corupţi, bănuitele legături strînse dintre anumiţi poliţişti şi lumea interlopă pe care le deconspiră investigaţia jurnalistică: „Spre regret, nu pot să pun mina în foc că astfel de implicare a foştilor sau actualilor colaboratori ai forţelor de ordine se exclude. Dar lumea care lucrează în acest organe este o oglindă a societăţii, nu altceva.”

Din comentariile, de altfel destul de reţinute, ale observatorilor legate de acest subiect nu lipsesc totuşi cuvinte ca „creşterea criminalităţii” sau „activizarea interlopilor”.

Viorel Cibotaru, directorul Institutului de Studii Politice din Republica Moldova, cercetător al Centrului de la Geneva pentru Controlul Democratic asupra Forţelor Armate: „În istoria recentă a R. Moldova au existat în anii '90 situaţii în care crima organizată recruta oameni foarte bine pregătiţi, inclusiv din cadrul poliţiei, serviciilor secrete, din armată, cu experienţă de participare în conflicte ca cel transnsitrean, cu experienţă de organizare a unor atentate cu folosirea armelor, explozibilului. Dacă se va adeveri că acest caz este unul din primele semnale că aşa grupuri de crimă organizată, capabile să organizeze astfel de atentate, revin în R. Moldova, este foarte şi foarte grav. Pentru că asta vorbeşte despre slăbiciunea instituţiilor statului, un grad foarte înalt al corupţiei şi astfel se diminuează puterea structurilor de stat şi creşte gradul de nesiguranţă al oamenilor în integritatea proprietăţilor, propria integritate, a conturilor ş.a.m.d.”.

Vom preciza că ancheta în cazul morţii lui Igor Ţurcanu se efectuază de un grup special de procurori şi poliţişti în baza articolului penal despre „omor intenţionat”, dar nu este exclusă deocamdată nici ipoteza unui accident, iar în cazul omorului se verifică şi opţiunea asasinatului politic.
Previous Next

XS
SM
MD
LG