Linkuri accesibilitate

Sper că în al doilea tur de scrutin forţele democratice vor merge împreună


Graham Watson

Europarlamentarul Graham Watson despre alegerile locale și semnificația lor.


Europarlamentarul liberal democrat din Marea Britanie Graham Watson, raportor pentru Moldova din partea Parlamentului European i-a acordat un interviu în exclusivitate corespondentei noastre la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă. Corespondenta noastra a început prin a-l întreba pe europarlamentarul britanic cum califică rezultatul alegerilor locale din 5 iunie din Moldova.


Europarlamentarul Graham Watson despre alegerile locale și semnificația lorGraham Watson: „As transmite in primul rand felicitari Moldovei pentru modul in care au fost organizate alegerile care au respectat in mare masura standardele europene si internationale. Atat OECD cad si COE au recunoscut ca scrutinul a fost corect si liber. Desigur, asteptam o serie de imbunatatiri mai ales cu privire la registrul electronic de votanti, insa chiar si asa, aceste alegeri au fost organizate bine si cred ca nimeni nu contesta faptul ca rezultatele sunt unele corecte si acurate.”

Europa Libera: Ca liberal nu sunteti dezamagit de scorul liberalilor sau, mai mult, de scorul partidelor cunoscute sub titulatura de „democratice”? In urma acestor alegeri, inca avem in Moldova un partid comunist foarte puternic.

Graham Watson:
„Cred ca cel mai important lucru este ca oamenii au fost liberi sa isi aleaga reprezentantii doriti. Ce este interesant la aceste alegeri este ca nici un partid nu a castigat mai mult de jumatate din voturi si chiar daca Partidul comunist s-a apropiat mai mult decat ceilalti de acest deziderat, liberalul Dorin Chirtoaca a avut un scor foarte bun si ramane sa vedem ce se va intampla in al doilea tur de scrutin. Ca liberal, sper ca in al doilea tur de scrutin fortele democratice vor merge impreuna dar ca raportor al Parlamentul European voi lucra cu orice forta politica va castiga alegerile.”

Europa Libera: Pentru sustinatorii partidelor democratice aceste rezultate sunt mai mult sau mai putin dezamagitoare. Faptul ca populatia nu a votat in masa cu acestia, se poate pune pe seama aceluia ca populatia nu simte inca avantajele promise de apropierea de UE ca, de pilda, eliminarea vizelor?

Graham Watson:
„Cred ca sunt cateva lucruri care pot fi spuse aici. In primul rand, da, cred ca aveti dreptate. Cand o tara trece prin tranzitie, multe lucruri sunt triste, se fac multe promisiuni, iar timpul necesar pentru implinirea acelor promisiuni este uneori destul de lung. Inevitabil, vor exista oameni care isi vor pierde increderea in proces daca schimbarile nu sunt percepute suficient de rapid. Este adevarat, inca nu avem regim fara vize, desi eu si alti colegi exercitam presiuni pentru asta in Parlamentul European. Decizia este luata, la nivel politic, mai dureaza putin pana cand se va pune efectiv in aplicare.

Este o anomalie ca anumitor moldoveni sa le fie mai usor sa intre in UE cu pasaportul rusesc sau romanesc. Toti intelegem si toti vrem sa reglam aceasta situatie. In al doilea rand, imbunatatirea economiei moldovene va lua ceva timp. Cand economiile din vestul Europei, abia ce se refac dupa recesiune, economia Moldovei este strans legata de cea a Romaniei, care se afla inca in suferinta, si intr-o anumita masura de cea a Germaniei care forteaza iesirea din recesiune.

Populatia din intreaga Europa nu mai intrevede nici o ridicare a standardului de viata, oamenii si-au pierdut slujbele, or in acest context este greu sa le ceri oamenilor sa voteze cu partidele care promit Europa.

Mai este si chestiunea Transnistriei. Speram ca pe 21 si 22 iunie, in cadrul reluarii negocierilor 5 plus 2 la Moscova, sa se inregistreze un real progres. Avem informatii ca Rusia este pregatita sa gaseasca o solutie. Probabil ca Transnistria este cea care a suferit cel mai mult din aceasta instabilitate, incertitudine, dar cu deschiderea caii ferate, ar trebui sa fie posibil sa vedem in Transnistria acelasi progres pe care l-a inregistrat restul Moldovei. De aceea sper ca Moldova, incluzand si Transnistria, va avea o perspectiva reala de a deveni membru al UE ca si perspective pentru un nivel de trai mai ridicat si sanse pentru tineri.”
XS
SM
MD
LG