Linkuri accesibilitate

De cîte județe are nevoie România ?


Situatia ar putea deveni critica, daca maghiarii, care propun un proiect diferit de cel prezidențial, se retrag de la guvernare



Reimpartirea teritoriala a Romaniei in opt mari regiuni este pe cale sa declanseze o criza guvernamentala, fiindca UDMR, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, aflata la putere nu este de acord cu formula propusa de PDL, principalul partid din coalitia care conduce tara.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct



Romania are acum 41 de judete, dar presedintele Traian Basescu si PDL isi doresc redesenarea hartii cu opt judete mari in asa fel incit sa scada birocratia si coruptia si sa se imbunatateasca absorbtia fondurilor europene.

Aflati in opozitie, socialistii sustin regionalizarea cu cele opt perimetre trasate de putere, dar militeaza si pentru mentinerea actualelor judete, ceea ce ar duce de fapt la o suprabirocratizare, dar si la largirea clientelei de partid, care in acest fel s-ar bucura nu doar de benificiile judetelor, ci si de cele ale regiunilor.

Dincolo de aceste deosebiri pe seama carora cele doua forte politice ar putea negocia, exista problema ridicata de formatiunea maghiara, care are la rindul ei propriul proiect care contine 16 regiuni. Maghiarii din Romania nu pot accepta solutia cu opt regiuni fiindca, asa cum a fost prezentata viitoarea harta, judetele preponderent locuite de maghiari, Harghita, Covasna si Mures, sint puse alaturi Alba, Brasov si Sibiu. In noua regiune ponderea maghiarilor ar fi de doar 29,9 la suta. Potrivit ultimului recensamint populatia maghiara reprezinta 84,6 la suta in Harghiat si 73,8 la suta in Covasna.

Dizolvarea minoritatii maghiare intr-o entitate administrativa noua ar reduce drastic reprezentarea comunitatii maghiare din Romania. In istoria ultimilor aproape 100 de ani, de cind Transilvania s-a unit cu Romania, maghiarii au avut intotdeauna o unitate administrativa in care erau majoritari. Ar fi periculos ca aceasta regula sa se schimbe acum, cind Romania este membra a Uniunii Europene, fiindca s-ar incalca principiile la care a aderat: Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale (incheiata in 1995 la Strasbourg si ratificata de Romania printr-o lege tot in 1995). Aceasta Conventie le da minoritatilor garantii privind reprezentarea lor in functie de teritoriul pe care il ocupa in mod traditional. Formatiunea politica a maghiarilor din Romania a propus o regiune din care sa faca parte doar judetele preponderent locuite de aceasta minoritate, dar opozitia avertizeaza deja puterea sa nu „concesioneze” UDMR, parti din tara.

Situatia ar putea deveni critica, daca maghiarii se retrag de la guvernare, fiindca peste criza economica din Romania s-ar suprapune si o criza politica. Exista, totusi, se pare si solutii de rezerva, care ar putea decurge dintr-o negociere dreapta-stinga, dar deocamdata evenimentele sint in miscare.
XS
SM
MD
LG