Linkuri accesibilitate

Amendamentul Jackson-Vanick are mai mult o tentă politică decât economică


Expertul economic Iurie Gotișan
Expertul economic Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „Puțin probabil că abrogarea acestui amendament va schimba esențial situația pe dimensiunea comercial-economică a relațiilor moldo-americane.”


Autorităţile de la Chişinău îşi doresc ca Statele Unite să scoata Moldova de sub amendamentul Jackson-Vanick, considerat de Chişinău drept anacronic. Senatorul republican John McCain, cind s-a aflat la Chisinau la sfîrşitul săptămînii, a spus că va lucra împreună cu Congresul pentru ca acest lucru să se întimple. Valentina Ursu l-a întrebat pe analistul economic Iurie Gotişan ce ar cîştiga concret Moldova din scoaterea ei de sub prevederile acestui amendament.


Un punct de vedere de Iurie Gotişan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct



Europa Liberă: Aflat în vizită la Chişinău, senatorul american John McCain a promis că va lucra în Congresul Statelor Unite ale Americii şi în continuare în vederea excluderii Republicii Moldova de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanick. Cât de important este ca Moldova să obţină eliminarea acestui amendament?

Iurie Gotişan:
„Amendamentul Jackson-Vanick are mai mult o tentă politică decât economică. Chiar și în pofida acestuia Republica Moldova oricum avea și are relații comerciale cu Statele Unite ale Americii. Deocamdată este dificil de spus, dacă acest amendament a îngreunat sau îngreunează mai mult sau mai puțin schimburile comerciale dintre cele două state, în particular de-a lungul celor 20 de ani de când Moldova și-a obținut independența.

Bineînțeles că au fost cazuri când producției moldovenești i s-a interzis intrarea pe teritoriul Statelor Unite, cum ar fi cea a uzinei metalurgice de la Rîbnița, însă acestea au fost cazuri unicale şi separate. Puțin probabil că abrogarea acestui amendament va schimba esențial situația, aici mă refer doar pe dimensiunea comercial-economică.”

Europa Liberă: Întrebarea firescă: de ce? Doar acest amendament este un act ce neagă statutul naţiunii celei mai favorizate unor anumite state, care nu au economii de piaţă.

Iurie Gotişan:
„Deoarece valoarea comerțului dintre Republica Moldova și Statele Unite este şi a fost nesemnificativă. Şi asta ne-o spune chiar statistica oficială. Spre exemplu, în 2010 comerțul exterior al Republicii Moldova, atât exportul,cât și importul a avut o valoare de circa 5,4 miliarde de dolari. Printre altele, chiar mai mare decât Produsul Intern Brut al țării, adică tot ce s-a produs în Moldova timp de un an de zile.

Totodată, comerțul exterior dintre Moldova și Statele Unite a fost de aproape 84 milioane de dolari. Moldova a exportat producție în valoare de 22 milioane de dolari și a importat mărfuri din Statele Unite în valoare de circa 62 milioane dolari. Republica Moldova chiar a importat mai mult decât a exportat pe durata acelui an.”

Europa Liberă: Păi bine, şi atunci când premierul Vlad Filat s-a aflat la Washington de ce a cerut ca acest amendament să fie exclus?

Iurie Gotişan:
„Nu excud că acest amendament influențează într-un fel schimburile comerciale, mai ales că acesta interzicea relațiile comerciale ale Statelor Unite cu țările, care nu aveau o economie de piață.”

Europa Liberă: Şi acesta a fost aplicat Moldovei încă pe când era parte a Uniunii Sovietice. Din 75, dacă nu greşesc.

Iurie Gotişan:
„Bineînţeles, de pe când era parte a Uniunii Sovietice şi mai este valabil şi până în prezent. Şi pasibil pentru acest amendament mai sunt şi alte state din spaţiul CSI. Însă, după cum am și menționat, Moldova are relații comerciale cu Statele Unite ale Americii. Mai ales că acestea au crescut cât de cât în intensitate în 2001, după ce Republica Moldova a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului. Distanţa destul de mare dintre aceste două ţări e marele motiv pentru care grosul comerţului extern este nesemnificativ, chiar în pofida existenţei acestui amendament.

Or, un simplu raționament economic arată că cu cât distanța de transportare a mărfii este mai mare, cu atît prețul mărfii sau produsului este mai mare. Moldova din câte se știe are ieșire la mare, iar transportul maritim este catalogat ca cel mai ieftin, astfel că trebuie exploatat la maxim această cale. Marea problemă este de-am avea noi ce exporta și cel mai importnt e ca și consumatorii americani să fie dornici de produse moldovenești.”

Europa Liberă: Există mijloace care nu prea trec în balanța comerțului extern?

Iurie Gotişan:
„Suma este mult mai mare, dacă am avea în vedere tot felul de asistență oferită din partea Statelor Unite ale Americii: granturi, asistenţă tehnică etc., care de fapt nu sunt contabilizate de balanța comerciala a Republicii Moldova. Deci, în mod normal valoarea financiară, cel puțin ce intră în țară din partea Statelor Unite este mult mai mare. Or, asistența tehnică și financiară care a fost acordată de Guvernul SUA, a tot felul companii, prin intermediul Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, iar mai recent grantul nerambursabil de 260 milioane de dolari din partea Corporaţiei Provocările Mileniului au fost și sunt sume destul de consistente.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG