Linkuri accesibilitate

Extremiști islamici profită de vidul de putere din Yemen


Poliția militară în fața Ministerului comerțului și industriei la Sanaa
Poliția militară în fața Ministerului comerțului și industriei la Sanaa

„Sprijinitorii Legii Islamice” - grupare extremistă considerată dintre cele mai mari pericole la adresa securității americane.



In Yemen, vidul de putere, incurajeaza extremisti islamici sa incerce sa preia controlul in regiuni din sudul tarii. Cum este privita aceasta situatie la Washington? – Corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela.

In ultimele saptamini, militantii au preluat controlul in doua orase, inclusiv Zinjibar – capitala provinciei Abyan. In aceste conditii se poate spune ca un afiliat al retelei teroriste al-Qaeda incearca sa preia parti din teritoriul unei tari, ceea ce prezinta o amenintare serioasa la adresa securitatii regionale.

Oficialitati americane si yemenite cred ca aceasta situatie ar putea destabiliza si mai mult Orientul Mijlociu. Guvernul yemenit nu a permis presei sa viziteze Zinjibar, un oras care, conform relatarilor unor martori oculari, este in ruina, cu penurie acuta de alimente si electricitate si parasit de mii de persoane. „Isi doresc sa creeze un emirat islamic” – declara un ziarist local, care adauga ca este cea mai rea situatie pe care a vazut-o vreodata in regiune.

Intre extremisti se numara si arabi din alte tari si luptatori straini. Ei s-au anto-intitulat „Sprijinitorii Legii Islamice”. Militantii profita de criza create de revolta impotriva presedintelui Ali Abdullah Saleh, situatia devenind si mai critica de cind acesta a fost ranit si a parasit tara pentru tratament. Chiar si inainte de moartea lui Osama Bin Laden, oficialitati americane au considerat „Sprijinitorii Legii Islamice” ca pe unul dintre cele mai mari pericole la adresa securitatii americane.

Odata cu avansul teritorial despre care am vorbit, gruparea are acces la Marea Rosie si la retele de transport de petrol. Militantii se afla intr-o pozitie avantajoasa sa atace portul Aden, aflat la circa 50 de km sud. Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat a spus ca regiunea respectiva este monitorizata cu mare atentie din cauza pericolului de securitate. El a aratat ca cooperarea cu autoritatile Yemenite nu depinde de un lider anume, aluzie la faptul ca presedintele Saleh a fost un aliat al Americii in razboiul impotriva terorismului.

Ascensiunea militantilor islamici incurca si planurile politice ale tarii, unde pentru succesiunea la putere sint in competitie grupari de tineri, opozitia politica traditionala, cei fideli presedintelui Saleh, lideri tribali si generali care s-au alaturat protestelor. Extremistii nu si-au anuntat intentia de a intra in politica, dar faptul ca ei controleaza parti din sud, prezinta riscul ca tara sa fie divizata.
XS
SM
MD
LG