Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria - Dreapta organizează alegeri primare după modelul american


Învingători în scrutin sunt candidatul UFD la președinție, Rumen Hristov și de cel al DPBP, la primaria capitalei, Proșko Proșkov.


Dreapta bulgară a organizat duminică alegeri primare în Bulgaria pentru a-şi desemna candidaţii la preşedinţia şi primăria capitalei pentru alegerile concomitente din octombrie. Mai multe despre rezultatul acestui scrutin – în Jurnalul de Corespondent a lui Petio Petkov.

Pentru a treia oară în ultimii 15 ani dreapta bulgară a aplicat cu succes o tradiționala metodă americană precum alegerile primare pentru desemnarea candidaților săi la posturile de președinte și de primar al capitalei. Alegerile prezidențiale și cele locale vor avea loc concomitent în luna octombrie.

La scrutinul de ieri au participat cu candidați proprii cele două formațiuni componente ale coaliției albasre – Uniunea forțelor democratice (UFD) și partidul „Democrați pentru o Bulgarie puternică” (DPBP). Cea de a doua formațiune este condusă de ex-premierul Ivan Kostov.

Au participat la vot 76 000 de persoane – 25 la sută din simpatizanții dreptei de la ultimele alegeri parlamentare. În Statele Unite alegerile primare atrag între 3 și 5% din simpatizanții partidelor. Învingători în scrutinul de ieri sunt candidatul UFD la președinție, Rumen Hristov și de cel al DPBP, la primaria capitalei, Proșko Proșkov.

Liderul UFD, Martin Dimitrov a declarat că dreapta a aplicat metoda cea mai democratică pentru desemnarea candidaților săi. Alegerile au costat aproximativ 35 000 de euro.

Scrutinul a decurs fără incidente și rezultatele au fost recunoscute de liderii coaliției. Ex-premierul Kostov însă a cerut să nu fie luate în calcul voturile din secțiile în care romii au participat în număr neobișnuit de mare. În acest mod el a făcut aluzie la posibilă fraudare a alegerilor de către partenerii din UFD.

Comentând situația, primul ministru Boiko Borisov nu fără ironie și-a declarat satisfacția de faptul că romii și-au demonstrat în final dedicația europeană renunțând la vînzarea voturilor lor unui singur partid – aluzie la Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Numele ex-președintelui din UFD, Petar Stoianov este menționat printre potențialii candidați la președinție a centriștilor din partidul GHERB. Fratele acestuia este deputat în Parlamentul de la Strasbourg din partea Partidului popular european.
XS
SM
MD
LG