Linkuri accesibilitate

14.06 - Chișinău: Vizita la Chișinău a reprezentanților Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est




14 iunie 2001

Ora Moldovei.

Vizita la Chișinău a reprezentanților Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Vizita la Chișinău a emisarului special al coordonatorului Pactului de stabiltate pentru Europa de Sud-Est, Mihai Răzvan Ungureanu, și a adjunctului coordonatorului, Donald Hays, a întărit convingerea că Moldova ar putea să fie admisă ca membru deplin al organizației până la sfârșitul lunii curente. Amănunte de la Alexandru Eftodi.

La finalul vizitei de evaluare efectuată la Chișinău, reprezentanții stafului de coordonare a Pactului de stabilitate pentru Europa de Sud-Est au declarat că Republica Moldova este pregătită pentru a adera la Pact. Coordonatorul special adjunct al Pactului de stabilitate, Donald Hays, a declarat că acceptarea Republicii Moldova în această structură este practic decisă. La 28 iunie la Bruxelles șeful statului, Vladimir Voronin, urmează să semneze acordurile de aderare.

Donald Hays: ,,Așteptăm acceptarea oficială a Republicii Moldova în calitate de membru cu drepturi depline al Pactului. Suntem foarte mulțumiți de discuțiile pe care le-am purtat în aceste zile la Chișinău. Am realizat un schimb de opinii foarte util. Ne bucurăm că și Republica Moldova devine membru al Pactului de stabilitate și sperăm că ea va beneficia de activitățile din cadrul acestei structuri la fel cum fac și celelalte state din regiune.”

Emisarul special al coordonatorului Pactului, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că la 28 iunie, prin semnarea documentelor de aderare, se va încheia ,,un proiect politic comun, realizat de diplomațiile de la Chișinău și București”.

Mihai Razvan Ungureanu: ,,În urmă cu un an, un an și jumătate nimeni nu-și putea imagina că vom ajunge la o asemenea zi, că președintele Moldovei va putea în cursul unei vizite la Bruxelles să primească în mod formal încuviințarea preluării Moldovei în cadrul Pactului de stabilitate. Iar motivele acestei reticențe, pe care a trebuit s-o înfruntăm cu răbdare și insistență atâta vreme, le puteți bănui și Dumneavoastră.

Nu este teorie, este adevărul crud că Moldova este singura țară din cadrul Comunității Stateor Independente, care este acceptată în cadrul Pactului de stabilitate. Acest proiect adus aproape de sfârșit are o bună biografie românească. Pentru că România a fost în mod obstinant unul din avocații cei mai serioși, mai constanți, mai articulați ai prezenței Moldovei ca membru cu drepturi depline în Pactul de stabilitate. Însuși acest rezultat reprezintă de fapt încheierea unui proiect politic. Eu cred că plecăm de aici, și Don nu mă va contrazice, cu o foarte bună impresie și sper că pe 28 iunie să se întâmple ceea ce așteptăm cu toții.”

Ministrul adjunct de Externe, Iurie Leancă, a reafirmat dorința Republicii Moldova de a adera la Pactul de stabilitate. Această poziție a Chișinăului a fost reconfirmată astăzi și către de vicepreședintele partidului de guvernare al comuniștilor, Andrei Neguță, președintele Comisiei parlamentare pentru politică externă. Neguță a subliniat în cadrul unei întrevederi cu a Donald Hays și Mihai Răzvan Ungureanu că Republica Moldova este decisă să accepte și să respecte principiile și normele ce stau la baza documentelor de constituire a Pactului de stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Pactul a fost adoptat pe 10 iunie 1999, la Köln, din inițiativa țărilor Uniunii Europene și semnat la 30 iulie 1999 la Sarajevo. În documentul fondator mai mult de 40 de țări partenere s-au angajat să susțină statele din Sud-Estul Europei ,,în eforturile lor de menținere a păcii, a democrației, respectării drepturilor omului și prosperității economice cu scopul de a câștiga stabilitate în întreaga regiune”. Statele membre ale Pactului pot beneficia de importante ajutoare financiare pentru derularea unor proiecte regionale.

Primul ministru moldovean, Vasile Tarlev, a declarat astăzi în cadrul întrevederii cu oficialii europeni, că Republica Moldova este interesată în mod prioritar de participare la proiectele economice, dar Chișinăul va avansa și proiecte ce țin de democratizarea societății și securitatea regională. Din lista de proiecte pe care le pregătește Chișinăul face parte electrificarea căii ferate Ungheni-Chișinău-Tighina-Cuciurgan, construirea unui tronson cu ecartament european pe traseul Ungheni-Chișinău, reconstruirea șoselei Leușeni-Chișinău și Chișinău-Cimișlia-Giurgiulești, precum și construirea unui pod modern peste Prut în zona Ungheni-Iași.

Din Chișinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG