Linkuri accesibilitate

Proteste anti-NATO la Belgrad


Ieri la Belgrad în fața unui afiș pe care scria „Aceasta nu este o țară Nato”
Ieri la Belgrad în fața unui afiș pe care scria „Aceasta nu este o țară Nato”

Alianţa rămâne nepopulară printre sârbii care nu pot uita campania de bombardamente NATO din 1999.



Sute de oameni au participat ieri la Belgrad la proteste împotriva Alianţei Nord-Atlantice, care îşi ţine săptămâna aceasta în capitala sârbă o reuniune anuală cu ţările partenere.

Deşi printre acestea se numără de cinci ani şi Serbia, alianţa rămâne nepopulară printre sârbii care nu pot uita campania de bombardamente NATO din 1999, soldată cu alungarea trupelor sârbeşti din Kosovo.

La Belgrad au avut loc ieri două demonstranţii anti-NATO. Prima dintre ele, cu participare mai tânără şi mai radicală, s-a soldat cu ciocniri între participanţi şi forţele de ordine.
Dar a doua demonstraţie, organizată la sediul Facultăţii de Filozofie de partide politice şi organizaţii civice, a decurs fără incidente.

Mitingul ţinut sub lozinca „Nu suntem ţară NATO” a fost patronat de Partidul Democratic al fostului premier naţionalist Vojislav Kostunica, de Centrul pentru Alternative Strategice şi de alte organizaţii neguvernamentale.

Participanţii la protest au scandat lozinci împotriva preşedintelui sârb Boris Tadic, care promovează integrarea ţării în structurile occidentale, dar şi împotriva ministrului apărării Dragan Sutanovac, care supraveghează cooperarea cu NATO.

Pe pancartele purtate de demonstranţi se putea citi „NATO, niciodată”, „Tadic, împuşcă-te şi salvează Serbia” etc.
Printre vorbitorii la miting s-a numărat academicianul Matija Beckovic, care a spus printre altele că a-i invita pe sârbi în NATO este ca şi cum ai invita evreii să petreacă vacanţa de vară la Auschwitz.

Deşi relaţiile Serbiei cu NATO s-au îmbunătăţit considerabil în cei 12 ani trecuţi de la bombardamentele alianţei asupra unor ţinte sârbeşti, ideea unei apropieri şi mai mari este o chestiune delicată în Serbia.

Oficial, ţara şi-a propus prin doctrina militară din 2009 să rămână neutră, dar unele forţe politice pro-occidentale cred că ar trebui să intre în NATO, unde se află deja vecinele sale: Bulgaria, România, Ungaria şi Croaţia.

Anul trecut, peste 200 de personalităţi publice cu vederi naţionaliste au lansat iniţiativa unui referendum pe tema aderării la NATO, invocând sondaje care arată că numai o cincime din sârbi ar dori intrarea în alianţă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG