Linkuri accesibilitate

Situația din Siria privită cu îngrijorare de la Washington


Manifestanți antiprezidențiale sirieni

O cheie a evoluțiilor din Siria este atitudinea armatei. De măsura în care forțele armate rămîn fidele regimului depinde deznodămîntul.In Siria, regimul Assad continua sa trateze violent protestele din tara. Care este reactia Washingtonului? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Administratia Obama a condamnat ceea ce a caracterizat drept „revoltatoarea utilizare a fortei” de catre regimul sirian, cerind acestuia sa inceteze de indata represiunea. In declaratia Casei Albe se mai arata, „Regretam pierderile de vieti omenesti si adresam condoleante celor care sufera”.

Declaratia continua, „La inceputul saptaminii am cerut guvernului sirian sa dea dovada de maxima retinere si sa nu raspunda pierderilor proprii, despre care vorbesc, facind noi victime in rindurile populatiei civile. Regimul sirian duce tara intr-o directie primejdioasa. Din acest motiv, este esential ca sirienii sa ramina uniti si sa conlucreze pentru a impiedica conflicte de natura etnica si religioasa. Este important ca obiectivele sa fie urmarite pe cale pasnica”.

„Sintem alaturi de poporul sirian care demonstreaza curaj, cerind demnitate si tranzitie catre democratia, la care are dreptul” – se mai arata in declaratie, care continua aratind ca fortele de securitate siriene continua sa impuste, sa agreseze si sa retina manifestanti. Detinuti politicii continua sa se afle in inchisori. „Aceasta violenta revoltatoare face ca Statele Unite sa sprijine rezolutia Consiliului de Securitate ONU, care condamna actiunile regimului sirian si cere oprirea grabnica a violentei si abuzurulor impotriva drepturilor omului”.

Analisti politici considera ca o cheie a evolutiilor din Siria este atitudinea armatei. Majoritatea militarilor fac parte din majoritatea sunita, dar conducerea armatei – ca si a tarii, din 1966 incoace—apartine minoritatii alevi, din care face parte si familia Assad. De masura in care fortele armate ramin sa nu fidele regimului depinde deznodamintul.

Revoltele de acum nu au inceput prin a avea un substrat religios, dar inevitabil au dus si duc in acea directie. Fortele cele mai importante de represiune, conduse de fratele presedintelui, Maher sint in dominate de aleviti. Dar noua din cele 11 divizii ale armatei siriene sint in majoritate sunite. Acestea sint intens monitorizate, dar incet-incet apar fisuri.

Daca regimul Assad pierde controlul, la fel se intimpla si cu alianta cu Iranul, ale carei baze au fost puse de tatal presedintelui in anii ʼ80. Daca suniti si Fratia Musulmana preiau Siria, miscarea Hezbollah din Liban are si ea de pierdut. Din perspectiva israeliana, familia Assad a creat multe probleme de-a lungul timpului, dar - pe de alta parte - multi spun in Israel ca un rau cunoscut si previzibil poate fi mai bun decit necunoscutul, in general.
XS
SM
MD
LG