Linkuri accesibilitate

Senatorul John McCain în sprijinul suveranității Moldovei


Senarul american John McCain
Senarul american John McCain

John McCain: Trupele rusești pe teritoriul suveran al Moldovei și ocuparea ilegală a unor părți din Georgia constituie o chestiune preocupantă.



Senatorul american, John McCain a declarat la Chişinău că Statele Unite sprijină obiectivele guvernului moldovean, că are personal încredere în autorităţile moldovene actuale şi că regretă refuzul opoziţiei comuniste de a-i împărtăşi viziunile despre viitorul Moldovei.

După convorbiri cu preşedintele interimar Marian Lupu şi premierul Vlad Filat, senatorul republican a spus că Statele Unite sprijină reformele democratice, integrarea europeană, integritatea teritorială şi independenţa Moldovei.

La o conferinţă de presă comună cu premierul Filat, senatorul McCain a şi-a exprimat speranţa că apropiatele convorbiri pe tema Transnistriei la Moscova vor aduce progrese în ceea ce priveşte retragerea trupelor ruseşti din regiunea transnistreană.

„Trupele ruseşti pe teritoriul suveran al Moldovei şi ocuparea ilegală a unor părţi din Georgia reprezintă o chestiune care depăşeşte cu mult graniţele celor două ţări”, a spus politicianul american.

Fost contracandidat al preşedintelui Barack Obama în 2008, John McCain se află într-o vizită de o zi la Chişinău la invitaţia premierului moldovean. Vineri, McCain şi Filat au primit Premiul Libertăţii conferit de organizaţia americană Atlantic Council în cadrul Forumului Global Wroclaw – 2011, în Polonia.

Liderul opoziţiei comuniste, Vladimir Voronin a refuzat invitaţia de a se întâlni cu senatorul american. Comuniştii sunt nemulţumiţi de sprijinul acordat de McCain guvernării actuale şi spun că vizita într-o perioada electorală ar fi o ingerinţă în afacerile interne ale Moldovei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG