Linkuri accesibilitate

12.06 - București: Pericolul rezilierii privatizărilor


„Ca urmare a presiunii sindicatelor, a votului masiv pentru partide certate cu economia de piaţă, ne aflăm în situaţia în care boala blocajului financiar ameninţă şi puţina economiei rezultată din privatizări”.




12 iunie 2001

Actualitatea. (Comentariu: Şerban Orescu)

Pericolul rezilierii privatizărilor.

„Când s-a pus pentru prima oară problema privatizării industriei construite de comunişti, a existat o singură preocupare majoră, să fie păstrate locurile de muncă.
În realitate, soluţia optimă ar fi fost alta: să fie create, prin investiţii străine, alte locuri noi de muncă, în locul celor care trebuiau să dispară de oare ce erau certate cu legile economiei de piaţă.

Din păcate s-a mers până astăzi pe soluţii paleative, ocolindu-se calea regală a privatizărilor, în favoarea cârpelilor alimentate de la bugetul de stat. Rezultatul: când este vorba de sectorul de stat din industrie, suntem ţara post comunistă cu cea mai mare pondere, de 17 la sută. [...]

Cazul combinatului siderurgic de la Reşiţa este emblematic: într-o adevărată economie capitalistă, acest combinat din perioada austro-ungară, ar fi fost probabil de mult închis. La noi a fost trecut pe lista întreprinderilor de privatizat. Cu mari dificultăţi a fost găsit un amator, o firmă americană l-a cumpărat, la un preţ redus. Dar nici nu a apucat să facă investiţiile promise, că nu a mai putut plăti salariile. Motivul era simplu, clienţii combinatului nu achitau preţul tablei livrate”.

Combinatul se îneacă acum pentru că nu există un cadru care să permită dezvoltarea sănătoasă a industriei private. Iar acest cadrul nu există, pentru că ar fi presupus ieşirea statului din industrie.

„Ca urmare a presiunii sindicatelor, a votului masiv pentru partide certate cu economia de piaţă şi a altor factori, ne aflăm în situaţia în care boala blocajului financiar ameninţă şi puţina economiei rezultată din privatizări”. [...]

Statul are la Reşiţa două opțiuni: sau dă satisfacţie sindicatelor care cer anularea privatizării, cu efect dezastros însă asupra investitorilor, sau declară, cum spusese iniţial ministrul Mușetescu, că problemele interne ale întreprinderilor private sunt de competenţa lor”.
XS
SM
MD
LG