Linkuri accesibilitate

11.06 - Chișinău: Interviul președintelui Voronin cu „Rossiskaia Gazeta”


La o întîlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin în 2006
La o întîlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin în 2006

Vl. Voronin: „nedorinţa de a decide ceva este determinată de capriciile celor care au monopolizat puterea în Transnistria şi o folosesc după bunul lor plac, nu conform normelor internaţionale.”



11 iunie 2001

Ora Moldovei.

Interviul președintelui Voronin cu „Rossiskaia Gazeta”.


Dan Ionescu: La sfârşitul săptămânii trecute preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a aflat în Nordul Italiei, mai precis pe lacului Maggiore, unde a participat la conferinţa a 14 şefi de state din Europa Centrală şi de Răsărit, conferinţă umbrită de rezultatele unui recent referendum din Irlanda, care a pus sub semnul întrebării perspectiva lărgirii Uniunii Europene. La aceeaşi întâlnire a fost abordată chestiunea conflictului sângeros din Macedonia, unde continuă luptele cu forţele de gherilă albaneze.

Iată, că în timp ce domnul Voronin discuta cu omologii săi din Italia, Cehia, Polonia, România şi din alte state, la Moscova ziarul „Rossiskaia Gazeta” îi publica un interviu, care a trezit un interes deosebit printr-o anumită schimbare de ton bătătoare la ochi. Agenţia rusă de ştiri Interfax rezuma mesajul acestui interviu astfel: „Preşedintele învinuieşte organizaţiile financiare internaţionale pentru sărăcia din Moldova”. Interviul vă este prezentat în continuare de către Radu Benea
.

Într-un amplu interviu, acordat cotidianului moscovit „Rossiskaia Gazeta”, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat că organismele financiare internaţionale trebuie să-şi asume o parte din vina pentru sărăcia Republicii Moldova.

„Cei care intenţionează să aducă Republica Moldova la faliment, trebuie mai întâi să se gândească la modul serios: cine ne-a adus în această situaţie? De fapt, tot ei au început reformele în Republică, numită cândva pe drept cuvânt „grădina înfloritoare a Uniunii Sovietice” şi care, tutelată tot de ei timp de 10 ani, a ajuns în sărăcie. În toţi aceşti ani s-au constituit doar clanuri mafiote şi corupte, de care ne împiedicăm la tot pasul.

Le-am spus reprezentanţilor Băncii Mondiale şi ai Fondului Monetar Internaţional: trebuie să luaţi asupra voastră cel puţi o parte din responsabilitatea pentru situaţia în care se află acum Republica. Mai mult: să luaţi asupra voastră şi o parte din creditele pe care ni le-aţi dat, pentru că în toţi aceşti ani aţi fost pentru noi ca nişte medici, ce au încercat să ne vindece de sindromul socialist şi iată că ne-aţi vindecat. Iar dacă ne-aţi adus în această situaţie, trebuie să împărţiţi şi responsabilitatea”, a declarat Vladimir Voronin.

Comentând răspunsul reprezentanţilor organismelor financiare internaţionale, care ar fi replicat că s-a ajuns acolo unde s-a ajuns, deoarece pacientul nu a ascultat de recomandările medicului, preşedintele Voronin a spus că dimpotrivă, toate recomandările au fost respectate cu stricteţe. „O asemenea atitudine nu a existat nici faţă de directivele comitetului central al partidului comunist din perioada sovietică. Totul s-a executat fără a cârti. Atâta slugărnicie, servilism şi inchinare ca în faţa organismelor financiare internaţionale nu s-a mai văzut. Noi în schimb înţelegem perfect că nu există decât o singură cale de ieşire din criză – să ne bizuim pe propriile forţe, toate aceste credite şi promisiuni fabuloase urmăresc un singur scop – să înrobească şi mai mult Republica”, a mai declarat preşedintele Vladimir Voronin.

Cât priveşte intenţia formaţiunilor politice extraparlamentare de a constitui un front comun în opoziţie puterii comuniste, Voronin a spus următoarele: „Pe iniţiatorii consolidării opoziţiei îi uneşte nu ziua de mîine, nu perspectivele, ci frica pentru ceea ce au făcut ieri. Pur şi simplu le este teamă că ar putea ieşi la iveală faptele condamnabile, săvârşite sub lozincile reformelor economiei de piaţă”.

Preşedintele Vladimir Voronin a fost întrebat, dacă mai consideră că lipsa unui progres în soluţionarea conflictului transnistrean se datorează politicii inconsistente a fostelor guvernări de la Chişinău. Şeful statului a răspuns că în prezent acest lucru se referă mai mult la Tiraspol – cei de acolo nu acceptă un statut de formaţiune autonomă, chiar şi cu ele mai largi împuterniciri, ci insistă asupra unor relaţii ca între două state, între doi subiecţi egali în drepturi.

„Mi se pare, spune Voronin, că nedorinţa de a decide ceva este determinată de capriciile celor care au monopolizat puterea în Transnistria şi o folosesc după bunul lor plac, nu conform normelor internaţionale. Cred, însă, că vom reuşi să demonstrăm, dacă nu unor persoane din conducerea Transnistriei, cel puţin populaţiei din regiune, că nu are sens de două ori să calci pe aceeaşi greblă, acordând încrederea unor politicieni, care joacă pe suferinţele umane.”

Preşedintele Vladimir Voronin reia în cadrul interviului şi unele idei mai vechi, vehiculate cu diverse ocazii, printre care cea că Federaţia Rusă este partenerul strategic al Republicii Moldova.

Cât priveşte acuzaţiile, potrivit cărora comuniştii s-ar eschiva de la îndeplinirea promisiunilor electorale privind aderarea la uniunea Rusia-Bielarus şi acordarea limbii ruse a unui statut oficial, Voronin a declarat: „Nu ne eschivăm de la nimic. Între altele, nimeni nu a promis că asemenea probleme serioase vor fi rezolvate într-o oră sau în galop cavaleresc. Ele necesită să fie examinate şi pregătite minuţios”, a mai declarat preşedintele Vladimir Voronin în interviul acordat ziarului „Rosiiskaia Gazeta”.
XS
SM
MD
LG