Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Faima deraiază


Puterea și faima lui Strauss-Kahn fascinează iar mințile din jur deraiază.




Cazul fostului Director al Fondului Monetar Internațional e celebru și asta înseamnă mult mai mult decît știa celebritatea despre ea însăși. Dominique Strauss-Kahn a fost acuzat de tentativă de viol. Oameni puternici și avuți au mai căzut, într-o clipă, din vîrful lumii pînă la dizgrația absolută. Însă, cazul celebru al lui Strauss-Khan ne spune că faima și nenorocirea faimoasă însesamnă, astăzi, altceva, decît însemna în vechile tragedii. Ce s-a întîmplat după explozia scandalului Kahn?


La început a venit partea bună: imaginea marelui demnitar în cătușe a dovedit că America e într-adevăr țara în care rangul nu scutește.

Imediat, au urmat, însă, lucrurile ciudate și rele. O sumedenie de ziare și reviste au folosit prilejul pentru a publica fotografii, desene și povestioare deocheate, pline de cameriste tentante, sub pretextul că fac investigații de presă.

Apoi, intelectualii francezi au fabricat un roman în care americanii sînt niște brute prea joase pentru aristocrații parizieni iar serviciile secrete folosesc arma cu cameriste.

După care americanii înșiși au început să demonstreze cum anume poate fi răpusă dinăuntru justiția. Astfel, de la prima apariție, avocatul cameristei-victimă a anunțat că procesul privește discriminarea unei femei sărace de culoare și va fi un test pentru toate femeile sărace de culoare discriminate acum și dintotdeauna.

Cine a crezut că Strauss-Kahn e judecat sub acuzația de viol trebuie să caute alt proces. Puterea și faima lui Kahn fascinează iar mințile din jur deraiază. Kahn e sau nu e vinovat. Dar asta a devenit o chestiune secundară.
XS
SM
MD
LG