Linkuri accesibilitate

Front comun pentru susținerea candidaturii lui Dorin Chirtoacă


Cei trei lideri ai AIE în decembrie trecut.
Cei trei lideri ai AIE în decembrie trecut.

Mihai Ghimpu: „cînd este vorba de viitorul acestui stat, de viaţa cetăţenilor, de integrarea europeană, noi vom fi împreună.”



Simpatizanţii opoziţiei comuniste au demonstrat astăzi lângă Parlament, în timp ce în sala de şedinţe deputaţii comunişti au cerut demisia alianţei de guvernare. La patru zile după alegerile locale, comuniştii au mai cerut demisia lui Iurie Ciocan din fruntea Comisiei Electorale Centrale, spunând că scrutinul ar fi fost fraudat. De partea cealaltă a baricadei, liderii alianţei – Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu – au făcut front comun după luni de disensiuni, chemând alegătorii la urne pe 19 aprilie pentru a-l sprijini în turul doi pe candidatul liberal Dorin Chirtoacă. Relatează Liliana Barbăroşie.

Declarația comună a celor trei lideri AIE în favoarea lui Dorin Chirtoacă în turul al 2-lea al alegerilor locale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct


În cadrul unei conferinţe de presă comună, liderii alianţei s-au arătat astăzi mai hotărîţi ca niciodată să obţină fotoliul de primar pentru Dorin Chirtoacă pe care l-au numit candidatul „unic” al alianţei la şefia capitalei.

Îndemnîndu-şi alegătorii să se mobilizeze şi să iasă la urne pe 19 iunie, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu i-au asigurat, la rândul lor, că vor acţiona de acum încolo în mod solidar.

Liderul PL, Mihai Ghimpu: „Vreau să mă adresez către cetăţeni - să nu trateze unele divergenţe dintre noi ca o problemă majoră pentru republică, pentru Alianţă. Noi suntem diferiţi, pentru că aşa ne-a dat Dumnezeu. Şi partidele noastre sunt independente în cadrul Alianţei. Însă atunci cînd este vorba de viitorul acestui stat, de viaţa cetăţenilor, de integrarea europeană, noi vom fi împreună. Să creadă în noi, pentru că numai împreună cu AIE RM poate avea un viitor european.”

Marian Lupu a numit rezultatul votului din turul al II-lea în capitală drept unul „determinant” pentru viitorul R. Moldova şi al Alianţei: „Depinde mult prea mult de rezultatul acestui scrutin”, a spus el, „îndemnăm alegătorii să vină şi să-l susţină masiv pe Dorin Chirtoacă pentru acest al doilea tur de scrutin.”

În acelaşi timp, Vlad Filat a spus că angajamentul de a acţiona solidar se referă şi la celelalte localităţi unde alegerile nu s-au sfîrşit: „Am stabilit de comun acord că vom avea acţiuni conjugate în ce priveşte participarea colegilor noştri în celelalte unităţi administrative. Am convenit şi vizavi de acţiunile de constituire a alianţelor la nivel de consilii locale şi raionale în aşa manieră încît să asigurăm o guvernare democratică în R. Moldova”.

Liderii alianţei n-au mai fost văzuţi împreună, aşa cum au observat comentatorii, de la mijlocul lunii martie. Tocmai atunci speakerul şi preşedintele interimar Marian Lupu, revenit de la o vizită la Bruxelles, îşi chemase aliaţii să conştientizeze îngrijorarea exprimată de partenerii externi în legătură cu imposibilitatea de a alege şeful statului. A urmat o campanie electorală care a zdrenţuit, cum spun unii editorialişti, şi mai mult alianţa, stare pe care cei trei lideri în zadar au încercat să o ascundă sub preş.

Înainte de a-şi începe astăzi discursul, Mihai Ghimpu a exclamat: „Îmi arde inima de bucurie că suntem astăzi împreună, şi noi, şi voi. Vreau să le mulţumesc colegilor mei, Marian Lupu, Vlad Filat, pentru această susţinere.”

Dar cîtă putere de convingere poate avea un astfel de apel venit după luni în care liderii alianţei recunosc că, practic, nu şi-au vorbit? Iată ce crede în acest sens analistul Anatol Ţăranu: „Eu cred că un asemenea demers solidar al liderilor alianţei se pliază pe aşteptările unui segment larg electoral. Este o mişcare binevenită, totalmente în favoarea Alianţei. Este un segment larg de oameni care şovăie şi nu ştiu în ce parte s-o încline. O astfel de declaraţie îi va determina pe mulţi dintre ei să ia partea Alianţei. Se vor găsi şi oameni care vor pune la îndoială sinceritate liderilor, dar mai rău ar fi fost dacă ar fi continuat să-şi dea ghionturi,” crede analistul Anatol Ţăranu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG