Linkuri accesibilitate

Alegătorul a penalizat erorile și incoerența actualei guvernări.


Analistul Gheorghe Cojocaru este de părere, în interviul cu Vasile Botnaru, că bătălia juridică pentru consiliul municipal Chişinău după alegeri are mai puţină importanţă decât turul doi de scrutin pentru funcţia de primar.

Punctul de vedere al lui Gheorghe Cojocaru: alegeri turul 2


Gheorghe Cojocaru: „Fără vreo exagerare se poate spune că toată drama alegerilor locale din 5 iunie s-a consumat în bătălia pentru primăria municipiului Chișinău, unde, în urma scorului indecis și relativ egal dintre cei doi „grei” – Dorin Chirtoacă și Igor Dodon, se va desfășura un al doilea tur de scrutin.

Comuniștii vor deține o majoritate relativă în Consiliul municipal, în care, ca să vedem și partea cealaltă a paharului, partidele din Alianța de guvernare vor avea, toate împreună, doar cu un mandat mai puțin decât actuala opoziție comunistă.

Prin urmare, din acest punct de vedere, nu se poate spune că Partidul Comuniștilor va fi oarecum avantajat. Mai curând, șansele vor fi de partea celui care va reuși să atragă simpatiile votanților contracandidaților ieșiți din cursă și care își va mobiliza exemplar propriul electorat.”

Europa Liberă: Cum apreciați, per ansamblu, rezultatele înregistrate de cele trei partide ale Alianței pentru Integrare Europeană în municipiul Chișinău?

Gheorghe Cojocaru:
„O primă constatare ar fi că în Consiliul municipal, ca și în instituția legislativă a statului, se vor regăsi toate cele patru partide parlamentare, fără nici o excepție, și nici un independent, spre deosebire de Consiliul municipal care şi-a încheiat mandatul. În această situație, se poate vorbi despre o consolidare o simpatiilor electorale în jurul acestor forțe politice atât în raza municipiului Chișinău, cât și la scară națională.

O altă constatare este că dintre toate cele trei partide aflate la putere, Partidul Liberal a înregistrat un scor pe care nu l-a înregistrat în capitală nici o formațiune democratică din anii ʼ90 încoace, întrunind circa o treime din sprijinul alegătorilor, mult peste Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Dar, și comuniștii îşi etalează meritul de a fi acumulat atâtea voturi cât toate celelalte partide la un loc. Cum se explică acest scor de circa 50 % al comuniștilor la alegerile din Chișinău în condiţiile în care Alianţa a preluat lozina „Moldova fără comunişti”?

Gheorghe Cojocaru:
Într-adevăr, după cum arată rezultatele votului din 5 iunie, comuniștii au reușit să întoarcă scorul la Chișinău, surclasându-și adversarii și în competiția pentru Consiliul municipal, și la cea pentru mandatul de primar general al capitalei.

Aceasta se datorează, pe de o parte, capacității de mobilizare a liderilor acestui partid, care urmăresc o revanșă politică, pe de alta, erorilor și incoerenței actualei guvernări, care adeseori a pierdut din vedere obiectivele sale strategice și s-a împotmolit în certuri și scandaluri mărunte.

Drept urmare, alegătorul a penalizat o asemenea conduită, fie neprezentându-se la urnele de vot, fie migrând către alte formațiuni și alți lideri politici. Cu toate acestea, partidelor democratice li se mai oferă o șansă, în cel de-al doilea tur de scrutin pentru primăria capitalei, dacă vor avea capacitatea necesară s-o valorifice.”

Europa Liberă: Mass-media încearcă să dera o analiză mai simplistă sau mai simplificată încercînd să răspundă la întrebarea „Cine a cîtigat totuşi alegerile locale?” .

Gheorghe Cojocaru:
„Eu cred că trebuie să aşteptăm rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin. Numai atunci lucrurile se vor aşeza, se vor limpezi, şi vom vedea cu siguranţă cine este cîştigătorul adevărat al acestei competiţii pentru puterea locală.”
XS
SM
MD
LG