Linkuri accesibilitate

Moldova renunţă la salariile în plic


Petru Chiriac: „Ridicarea nivelului de trai se face prin defalcările în visteria statului şi nu în buzunarul patronului”.


Autorităţile, dar şi sindicatele au dezgropat toporul războiului împotriva aşa-numitului „salariu la plic”. Sindicatele, de exemplu, au cerut o majorare usturătoare a amenzilor pentru patronii care favorizează munca „la negru” şi plătesc salariu sau o parte a acestuia „neoficial”, ca să spunem aşa. De ce tocmai acum se insistă pe o retribuire la vedere? - în vom întreba între altele peste câteva minute pe dl vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Petru Chiriac.


Interviul matinal EL: cu Petru Chiriac despre combaterea „salariilor la plic”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:35 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dle Chiriac, în Republica Moldova nu cred că există cineva care – dacă s-ar spovedi – să nu recunoască că a luat măcar o dată în viaţă un „salariu la plic”, adică un salariu care exclude contribuţiile de asigurări sociale şi medicale, precum şi impozitul pe venit. De ce tocmai acum se insistă pe modificarea legislaţiei astfel încât să fie amendaţi categoric mai dur atât patronii pentru încurajarea muncii la negru?…

Petru Chiriac

Petru Chiriac: Este corect, acest viciu a apărut nu de un an - doi, dar de zeci de ani. Noi, sindicatele, am pus întrebarea faţă de aproape toate guvernele fiindcă odată cu liberalizarea preţurilor, odată cu liberalizarea economiei şi introducerea noilor legi în activitatea întreprinderilor, activitatea antreprenorilor a apărut şi acest fenomen de eliberare a salariilor în plic, munca la negru şi nu în ultimul rînd a apărut ceea ce este mai groaznic, economia tenebră, care alcătuieşte 30-40 la sută. Şi vreau să zic că noi recunoaştem intenţiile guvernanţilor de astăzi care totuşi ne-au ascultat şi am început să ducem tratative în domeniul dat. Anume în luna mai a fost discutată chestiunea dată la Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective, s-a elaborat un plan de măsuri concrete şi vreau să spun că acest lucru se face în primul rînd pentru a îmbunătăţi situaţia economică în ţară, deoarece aceşti bani ascunşi la negru, ei trebuie să fie puşi în distribuţia statului în primul rînd. Fiindcă eliberarea salariilor în plic vorbeşte despre faptul că nu este remunerat angajatul aşa cum trebuie să fie. Deoarece există o înţelegere între patron şi angajat că dacă sunteţi amplasaţi, nu încheiem un contract individual de muncă, vom da un salariu pe borderou contabilităţii în mărime, de exemplu, de 1000 de lei, dar restul 4000 le vă vom da în plic – avem aceste date, le-am adresat în diferite instanţe, chiar şi la procuratură, la Centrul pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei, ştiu despre lucrul acesta şi demnitarii din guvern şi cred eu că se vor lua măsurile necesare pentru a se face regulă în acest domeniu, pentru că mulţi săraci aşteaptă ridicarea nivelului de viaţă şi de trai anume prin defalcările care trebuie făcute în visteria statului, şi nu în buzunarul patronului.

Europa Liberă: Se estimează că ponderea economiei informale, mai cu seamă după criza economică mondială, a luat o nouă amploare şi s-ar cifra în RM la circa 40% din PIB. Practic, fiecare al treilea agent economic achită salariile pe cale informală, iar 33% dintre angajaţii din sectorul formal primesc o parte din salariu „în plic”…Campanii de combatere, dle Chiriac, declaraţii, intenţii au mai fost. Ce vă face să credeţi că acum se va atinge scopul declarat?

Petru Chiriac: Sunteţi corecţi. Într-adevăr aproape în toate domeniile economiei naţionale persistă acest viciu de salarii în plic, şi în comerţ, şi în transport, şi în construcţii, în comerţ, în agricultură, într-o parte din ramurile bugetare. Da, „a ajuns”, cum se spune, „cuţitul la os”. Şi astăzi, vrem noi ori nu vrem, acest lucru îl vorbesc angajaţii deja. Fiindcă ei ştiu că primind salarii în plic, ei sunt lipsiţi de unele indemnizaţii, de unele facilităţi, să spunem, că nu fac transferurile necesare în bugetul asigurărilor sociale de stat şi, pentru ieşirea la pensie, recalculările se vor face din ceea ce li se dă în borderou, dar nu ceea ce li se dă mai mult în plic. În caz de accident, iarăşi, indemnizaţiile se plătesc numai pe borderou dar nu se plătesc şi din plic şi, nu dă Domnul, dar sunt cazuri şi de deces. Şi pînă la urmă angajaţii încep să înţeleagă chestiunea dată, că nu este în detrimentul lor, şi nu este nici în detrimentul statului. Trebuie să cîştige şi ei, şi trebuie să cîştige şi statul. Declaraţiile făcute se vede că totuşi au ajuns la conştiinţa celor care trebuie să fie preocupaţi de situaţia dată. Acolo unde sunt organizaţii sindicale, acolo vreau să zic că mai puţin sunt cazuri de eliberarea a salariilor prin plic, fiindcă ei controlează prin intermediul contractului individual de muncă anume fondul de salarizare,a nume salariile angajaţilor. Acolo unde ele nu există, mai cu seamă în întreprinderi private, cu investiţii străine ş.a.m.d., îi mai mare procentul va să zică de fenomen în acest domeniu.

Europa Liberă: Dle Chiriac, vă amintiţi fireşte de blestemul din epoca sovietică - să trăieşti exclusiv doar din salariu… Adevărat că în vremea noastră acest slogan ar suna un pic rectificat: să trăieşti exclusiv din salariul tău impozitat…Gluma-i glumă, dle Chiriac… Vroiam însă să vă întreb de ce se propune să fie sancţionaţi şi angajaţii care acceptă conştient o astfel de retribuire a muncii? A principialitate îi arde, de exemplu, unui şomer care este în căutare de luni de zile a unui loc de muncă?

Petru Chiriac: Noi suntem împotriva la aşa ceva, deoarece angajatul este forţa de muncă, angajatul caută, este în căutare şi sigur că în sărăcia în care noi astăzi suntem el poate să cadă jertfă în aşa situaţie, să dea acordul să i se elibereze salariu în plic. Însă noi suntem împotrivă fiindcă asta, nu ştiu, putem să o constatăm ca o mită, da? Că este legea cu privire la codul convenţional unde este prevăzută darea de mită şi pedeapsa pentru cel ce o dă şi cel ce o ia. Dar asta nu este mită, aceasta e munca salariatului pe care el a presat-o timp de o săptămînă, timp de o lună, şi nu este mită, ea este cîştigată prin sudoarea lui, ea este cîştigată prin forţa depusă. De aceea noi suntem împotrivă ca salariaţii să fie pedepsiţi. Da, trebuie să fie pedepsiţi patronii şi pedeapsa trebuie să fie dură. Din start pentru fiecare caz în parte trebuie să fie unităţi convenţionale de sute şi nu de zeci, de sute chiar de mii în leii noştri. Atunci se vor învăţa patronii ca să fie disciplinaţi, în caz contrar, cu această legislaţie care astăzi există, codul muncii, codul contravenţional, noi ordine nu vom face în domeniul dat.

Europa Liberă: Deci, trebuie să înţelegem că, pe de o parte, autorităţile, guvernul se pare că propun sancţionarea şi angajaţilor care acceptă salariul la plic, iar sindicatele se împotrivesc la acest lucru.

Petru Chiriac: Nu, noi suntem împotrivă ca să intre şi angajatul. Angajatul, el îşi face misiunea sa, depune forţă, depune muncă şi trebuie să fie achitat conform calificării, orelor de muncă. N-are nimic aici angajatul cu patronul în cazul dat. Patronul, dacă el încheie contract individual de muncă cu angajatul, este obligat să îndeplinească acest contract. Însă, spre regret, la noi acest lucru nu se efectuează şi organele de resort care trebuie să controleze corectitudinea legislaţiei, cum se implementează în acest domeniu mai au încă multe de făcut. Pentru că astăzi se cere o revizuire şi a codului muncii, şi a codului contravenţional. Trebuie să activeze mai bine inspecţia muncii, inspectoratele fiscale, fiindcă aceasta este o activitate comună dacă vrem noi să ne debarasăm de acest viciu.

Europa Liberă: Da nu credeţi că şi angajaţii ar trebui să fie învăţaţi să exercite anumite presiuni asupra patronului?

Petru Chiriac: Vasăzică lucrul nostru este ca mai des să ne întîlnim cu angajaţii, mai des să le lămurim importanţa a acestui fenomen, că angajatul pierde şi pierde şi statul. Dumnealor nu sunt informaţi, iată, cînd avem întrevederi şi vorbim despre cazurile acestea că pierde şi la pensie, pierde şi la certificatul de boală, angajatul îşi pune întrebarea - da, este corect, eu primesc doar luna asta, dar ce 9o să fie pe viitor, eu de fapt sunt în detriment…

Europa Liberă: De fapt, ce pot face sindicatele pentru a descuraja acest fenomen, munca la negru?

Petru Chiriac: Păi, noi am insistat şi insistăm mai departe să fie modificată legislaţia în vigoare. Codul munci, în primul rînd, ca să fie obligativitatea patronului să încheie contracte individuale şi contracte colective de muncă. Asta este un act legislativ care reglementează dreptul muncii între angajat şi angajator. Aşa se face în toată lumea. Am făcut seminare în acest domeniu şi ne-am convins că acolo unde statul doreşte ca aceste contracte să existe, acolo este regulă. Al doilea rînd, trebuie să se intensifice activitatea inspecţiei muncii, activitatea căreia lasă mult de dorit. Şi ei sunt într-o situaţie destul de dificilă, deoarece din an în an se reduc cadrele în acest domeniu şi nu au tot necesarul pentru a se implica în chestiunea dată. Cîte o dată, patronii nici nu-i primesc pe teritoriu pe inspectorii muncii, deoarece aceştia îs mai mari decît toţi şefii statului.

Europa Liberă: Introducerea unui impozit unic pentru persoanele fizice…. Sindicatele zic da, iar răspunsul guvernului pare să fie ba? Aşa e?

Petru Chiriac: Nu-i corect, noi suntem împotriva introducerii unui impozit unic la persoanele fizice, deoarece acest impozit va diminua iarăşi puterea salariaţilor, celor ce au un salariu pînă la minimul de existenţă. Astăzi, acest furci - de la 7 procente pînă la 21 de mii şi de la 21 de mii la 18 procente acţionează foarte bine pentru cei ce plătesc un salariu mai mare. Dacă se introduce un procent unic pentru toţi, 15 de exemplu, înseamnă că cei săraci sunt nevoiţi să plătească mai mult decît în ziua de astăzi.
XS
SM
MD
LG