Linkuri accesibilitate

Partidul Comuniştilor condus de Igor Dodon - o optiune „digerabila” pentru UE (Hotnews)


Grea viata de autor de sondaje in Republica Moldova – scrie astazi Cristian Ghinea in Romania libera, care impartaseste implicit explicatia data de sociologi: votantii nu au obisnuinta sa raspunda sincer la iesirea de la urne. N-ar fi de dramatizat nici infrangerea Aliantei pentru Integrare Europeana, adica clasarea pe locul doi a celui mai bine plasat dintre candidatii sai, liberalul Dorin Chirtoaca.


Revista presei bucureşteneIn opinia lui Ghinea, Igor Dodon este un comunist atipic. Sustinut acum de partidul in care a intrat tarziu, el a facut tot timpul mai degraba figura de tehnocrat. Campania profesionista pe care a dus-o la Chisinau a avut putin mesaj politic si mult continut administrativ-tehnocratic. PCRM a vrut deci sa ofere un gospodar care sa rezolve probleme, spre deosebire de liderii certareti de la putere – este rationamentul comentatorului de la Romania lbiera. Chiar daca turul al doilea lasa deschisa orice varianta, acest articol spune clar ca rezultatul primului tur al localelor este o lovitura pentru imaginea Aliantei: din Chisinau si cu victoria lui Chirtoaca la alegerile precedente a inceput pierderea puterii de catre Voronin.

Intr-o analiza semnata de Vlad Mixich pe Hotnews Romania, este semnalata o schimbare de optica la Uniunea Europeana: daca Vladimir Voronin devenise, si a ramas, indezirabil, un partid comunist condus de Igor Dodon ar fi o optiune „digerabila”. Observatia nu este fara legatura cu o alta: Romania se pune administrativ la dispozitia cetatenilor de peste Prut – cele 100 de milioane de dolari promise ca ajutor, consulate noi s.a.m.d. – dar politic cedeaza prim-planul Uniunii Europene. Articolul discuta ezitarile investitorilor romani care ar fi trebui sa patrunda mult mai mult peste Prut. Primul semnal serios ar fi detinerea de catre grupul feroviar roman Grampet a 60% dintr-o companie care va dezvolta caile ferate. Pentru ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, orizontul politic e destul de incert. „Semnalez dependenta directa dintre interesul investitorilor romani si atitudinea guvernului de la Chisinau. O revenire la putere a unui guvern ostil Romaniei ar compromite recentele tendinte pozitive”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG