Linkuri accesibilitate

Sirienii fug de violenţe în Turcia


Proteste antiguvernamentale la Hama, Siria
Proteste antiguvernamentale la Hama, Siria

Premierul Turciei RecepTayyip Erdogan a declarat că ţara sa nu va „închide porţile” în faţa refugiaţilor din Siria.


Sute de oameni părăsesc Siria refugiind-se în Turcia pentru a scăpa de violenţele declanşate de autorităţile de la Damasc împotriva protestatarilor care cer reforme economice şi politice. Consiliul de Securitate ONU ia în considerare adoptarea unei rezoluţii prin care să fie condamnate atacurile asupra opoziţiei. Doua ţări din Consiliul de securitate ONU cu drept de veto – Rusia şi China – au exprimat însă reserve faţă de o astfel de rezoluţie ONU. Relatările corespondenţilor Europei Libere sunt rezumate de Oana Serafim.


Sirienii fug de violenţe în Turcia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct



Premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa nu va „închide porţile” în faţa refugiaţilor din Siria, după ce sute de oameni au trecut graniţa între cele două ţări din cauza violenţelor împotriva opozanţilor. Cele mai recente vărsări de singe au fost în orasul din nord vestul Siriei, Jisr Al Şagur. Potrivit relatarilor, printre refugiaţi, al căror număr creşte necontenit, se află mulţi oameni răniţi, femei şi copii. Potrivit militanţilor sirieni pentru drepturile omului, cel puţin 42 de persoanei au fost omorîte de simbătă în Jisr Al Şagur. Televiziunea de stat siriană a anunţat că 120 de ofiţeri de securitate ar fi fost omoriţi în violenţe cu „bande înarmate”, sintagma sub care regimul de la Damasc îi desemnează pe cei care se opun guvernului preşedintelui Bashar al Assad. De la începutul mişcărilor de protest în aceasta ţară, din luna martie, spun militanţii sirieni pentru drepturile omului, în jur de 10 mii de oameni au fost arestaţi şi cel puţin 1000 omorîţi.

Franţa, Marea Britanie şi alte ţări occidentale din Consiliul de Securitate ONU intenţionează să propună o rezoluţie prin care să fie condamnate violenţele împotriva opozitiei şi civililor din Siria. Minstrul rus de externe, Serghei Lavrov a spus ieri că ţara sa, care are drept de veto în Consiliul de Securitate , este impotriva unei astfel de rezoluţii. Franţa este extrem de activă în susţinerea acestei iniţiative. Ministrul francez de externe Alain Juppe a declarat „Vom vedea ce vor face ruşii. Dacă vor opune veto, este responsabilitatea lor. Poate că, dacă vor vedea că sunt 11 voturi în favoarea rezoluţiei, poate se vor răzgîndi. Şi chiar dacă este riscant, este un risc pe care ni-l asumăm.”

Rusia s-a abţinut în luna martie cînd s-a decis autorizarea folosirii forţei pentru protecţia civililor din Libia de către Alianţa Nord Atlantică şi recente declaraţii ale Moscovei pun sub semnul întrebării legitimitatea atacurilor NATO împotriva obiectivelor din Tripoli, afirmînd că înlăturarea de la putere a colonelului Muammar Gaddafi, liderul libian, pentru care se pronunţă ţările Occidentale, ar fi o depăşire a cadrului agreat în Consiliul de Securitate.

Există relatări şi că militari sirieni şi oficialităţi guvernamentale ar fi dezertat în semn de protest faţă de violenţele împotriva protestatarilor anti Assad. Ambasadorul Siriei la Paris a negat astazi că ar fi părăsit regimul preşedintelui Bashar Al assad aşa cum anunţase o reţea de televiziune franceză anterior.
XS
SM
MD
LG