Linkuri accesibilitate

Summitul economic americano-german de la Washington


Cancelarul Angela Merkel și președintele Barack Obama la conferința de presă de la Casa Albă
Cancelarul Angela Merkel și președintele Barack Obama la conferința de presă de la Casa Albă

Obama si Merkel au discutat despre evoluțiile din economie, avertizzng că situații asemenea celor din Grecia, Irlanda și Portugalia nu trebuie lăsate să infecteze economia mondială.



Ce cred liderii celor mai importante economii ale lumii despre redresarea economica—a fost una dintre temele importante ale summitului americano-german, de la Washington, subiect al relatării corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama traverseaza un moment politic dificil, cu un an si citeva luni, inainte de alegeri. Progresul din sondaje, de dupa uciderea lui Osama Bin Laden a disparut, pe fondul temerilor cu privire la economie. De aceea, Obama s-a folosit de intilnirea sa cu cancelarul german, Angela Merkel pentru a declara ca temerile ca o noua recesiune s-ar putea apropia sint false, avertizind in legatura cu reactii pripite si premature la statisticile economice.

Presedintele a spus ca redresarea economica este dificila, exprimindu-si frustrarea ca ea nu produce mai multe locuri de munca in Statele Unite. In conditiile in care republicanii din opozitie il critica pentru politica economica a administratiei, Barack Obama a amintit de perioada deosebit de dificila pe care a mostenit-o, in anii 2009-2010. „Sarcina noastra este sa nu intram in panica, sa nu reactionam exagerat, sa ne asiguram ca avem un plan, un drum inainte” – a spus presedintele american, la conferinta de presa.

Statisticile de saptamina trecuta indicind o cifra a somajului de 9,1%, o piata imobiliara in criza si reducerea bazei manufacturiere au creat temeri, materializate pe pietele financiare. Numerosi economisti apreciaza ca in trimestrul doi, economia americana va creste cu doar doua procente, fata de cifra de trei preconizata initial.

Datele recente au oferit munitie electorala republicanilor, care sustin ca presedintele Obama administreaza prost economia. Este motivul pentru care Mitt Romney – un fost om de afaceri si guvernator de Massachusetts-il devanseaza in prezent pe presedinte in sondaje. Un recent sondaj de opinie arata ca sase din fiecare zece americani dau note proaste administratiei Obama in materie de economie. Si mai important din perspectiva electorala, doua treimi dintre independenti dezaproba politicile economice ale presedintelui.

Obama si Merkel au discutat despre evolutiile din economie, avertizing ca situatii asemenea celor din Grecia, Irlanda si Portugalia nu trebuiesc lasate sa infecteze economia mondiala.
XS
SM
MD
LG