Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: Viitorul european vs revanşa comunistă


Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă

Candidatul PL la funcţia de primar al Chişinăului răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.


Europa Liberă: Domnule Chirtoacă, este adevărat că aţi fost salvat de votul cetăţenilor din suburbie?

Dorin Chirtoacă: „Suburbiile tradiţional salvează municipiul Chişinău de dictatură şi de comunism. Acesta este rezultatul constant înregistrat în Chişinău pe parcursul ultimilor 20 de ani.”

Europa Liberă: Pe de altă parte totuşi Consiliul municipal va fi dominat de către reprezentanţii PCRM-ului.


Dorin Chirtoacă răspunde întrebărilor Valentinei Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:39 0:00
Link direct



Dorin Chirtoacă: „Partidele din Alianţă – Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Democrat au acumulat cu 10 mii de voturi mai mult decât Partidul Comuniştilor. Respectiv, în mod normal, Partidul Comuniştilor nu are cum să obţină majoritatea faţă de partidele din Alianţă. Sunt totuşi 10 mii de voturi mai mult la partidele din Alianţă.”

Europa Liberă: Bine, dar oricum, PCRM are 26 de mandate, ceilalţi au în total 25 de mandate.

Dorin Chirtoacă: „Păi, având Alianţa cu 10 mii de voturi mai mult nu este clar cum se poate face ca Partidul Comuniştilor să aibă cu un mandat mai mult decât Alianţa, în condiţiile în care are cu 10 mii de voturi mai puţine. Aici trebuie verificată modalitatea de repartizare a mandatelor. Pentru că este o situaţie absurdă – ai voturi mai puţine cu 10 mii şi mandate mai multe. Este lipsită de logică o asemenea situaţie. Numărul de buletine nevalabile este prea mare, circa şase mii şi nu este exclus că va fi necesară renumărarea voturilor.”

Europa Liberă: Domnule Chirtoacă, dacă totuşi ieşiţi învingător în turul doi şi veţi avea un Consiliu municipal dominat de comunişti , cum va fi activitatea?

Dorin Chirtoacă: „Noi am mai avut asemenea situaţii în municipiul Chişinău. Sunt convins că vom găsi ieşire din situaţie, vom găsi rezolvarea acestei probleme şi vom continua activitatea la nivel de Primărie şi Consiliu. Noi am trecut prin aşa ceva de câteva ori pe parcursul primului mandat.”

Europa Liberă: Veţi fi totuşi antagonişti, să zic aşa, într-un fel.

Dorin Chirtoacă: „Nu neapărat. Primăria propune proiecte, Consiliul are dreptul să le aprobe, sau să le respingă. Am avut şi situaţii, când au fost respinse diferite proiecte în diferite situaţii şi diferite majorităţi. Dar repet încă o dată – noi am trecut printr-o asemenea situaţie, în care nu era o majoritatea tocmai deschisă colaborării cu primarul general şi ne-am descurcat şi am mers înainte.”

Europa Liberă: Şi totuşi un Consiliu municipal dominat de comunişti şi un primar liberal ar putea să-şi lase amprenta asupra activităţii municipiului.

Dorin Chirtoacă: „Noi deja ştim ce înseamnă un consiliu municipal dominat de comunişti din perioada anterioară, atunci când au fost create datoriile municipiului Chişinău – 700 milioane de lei, atunci când au fost blocate proiectele cu privire la acordarea compensaţiilor. Deci, este o situaţie cunoscută, dar asta nu înseamnă că ar trebui să acceptăm din start, fără nici o altă viziune o asemenea situaţie. Municipiul Chişinău are un parcurs de modernizare, de derulare a unor proiecte importante, lucru care trebuie continuat, indiferent de formula din Consiliul municipal.”

Europa Liberă: Aveţi un contracandidat puternic. Comunistul Igor Dodon face concurenţă acerbă pentru a ajunge în funcţia de primar. Pe ce puneţi miza?

Dorin Chirtoacă: „Noi am prevăzut că va fi o competiţie strânsă, având în vedere numărul de voturi obţinute de Partidul Comuniştilor chiar la alegerile parlamentare. În aceste alegeri locale noi am obţinut practic de două ori mai multe voturi faţă de alegerile parlamentare, iar comuniştii şi Igor Dodon au scăzut de la 180 de mii la 160 de mii. Mai departe în turul al doilea contează prezenţa la vot. Prezenţa la vot este determinantă pentru rezultatul acestor alegeri.”

Europa Liberă: Cum convingeţi locuitorii municipiului Chişinău să vină să voteze?

Dorin Chirtoacă: „Viitorul municipiului Chişinău, viitorul fiecărui cetăţean va fi decis de votul exprimat pe data de 19 iunie. Respectiv, aceasta este principala motivaţie pentru fiecare să înţeleagă, cât de importante sunt aceste alegeri şi cât de importantă este Primăria municipiului Chişinău. Pentru că avem de ales de a continua proiectele începute cu bine în municipiul Chişinău, cum sunt staţia de epurare, Valea Morilor, troleibuzele noi procurate, locurile de joacă pentru copii, modernizarea oraşului în ansamblu, ceea ce am început să facem în aceşti patru ani. Sau să ne întoarcem înapoi spre trecutul comunist, spre dictatură, spre minciună, spre datorii, spre faliment şi toate celelalte, pe care le-am găsit la primărie în anul 2007. Alegerea este una din două.”

Europa Liberă: Dorin Chirtoacă poate consolida în acest moment Alianţa pentru Integrare Europeană?

Dorin Chirtoacă: „Afirmaţiile liderilor partidelor din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană deja confirmă acest lucru. Atât Partidul Democrat, cât şi Partidul Liberal-Democrat au afirmat sprijin pentru continuarea activităţii noastre la Primărie şi pentru susţinere în turul doi.”

Europa Liberă: Ce sprijin poate şi trebuie să vă ofere PLDM-ul şi PD-ul?

Dorin Chirtoacă: „Mobilizarea electoratului la vot. Acesta este cel mai important lucru, pe care trebuie să-l obţină partidele din Alianţă în următoarele două săptămâni.”

Europa Liberă: L-am auzit pe liderul PLDM, care s-a oferit să vă dea şi sprijin material.

Dorin Chirtoacă: „Vom discuta şi aceste aspecte în zilele următoare. Acum este important să ne concentrăm pe un mesaj unic din partea Alianţei în vederea mobilizării locuitorilor municipiului la alegeri.”

Europa Liberă: Vă este frică de Igor Dodon?

Dorin Chirtoacă: „Nu poate să aibă nimeni frică. Este vorba despre concurenţa de proiecte, concurenţa de programe şi candidaţii care reprezintă două curente. Un curent pro european, pentru modernizarea municipiului şi un curent comunist pentru revanşa comunismului şi restaurarea dictaturii la nivel local, după care la nivel republican, sau cu alte cuvinte repetarea anului 2001. Nici nu poate fi vorba despre frică sau oricare alte afirmaţii de acest gen. Este vorba despre învingerea definitivă a unor asemenea proiecte depăşite pentru Republica Moldova în turul doi de scrutin şi continuarea activităţii noastre la Primăria municipiului Chişinău.”

Europa Liberă: Lecţia pe care aţi învăţat-o după primul tur de scrutin?

Dorin Chirtoacă: „Este nevoie de unitate în cadrul Alianţei şi mesaje transmise permanent, clare şi corecte tuturor susţinătorilor celor trei formaţiuni, în aşa fel încât să fie valorificat rezultatul într-un mod valabil. Nu să avem abordări întârziate sau separate. Lucru care, după cum se vede, a dăunat acestor alegeri, întru cât votul în mare parte a fost politic. Dacă ne uităm la Botanica, unde s-a rezolvat problema mirosului neplăcut de la staţia de epurare şi totuşi avem un vot de peste jumătate în favoarea comuniştilor, este şi o nelămurire la mijloc. Sau rezultă că votul este în mare parte politic. Din acest punct de vedere contează şi mesajul politic transmis de către principalele partide din cadrul Alianţei. Neînţelegerile din cadrul Alianţei au avut şi ele un efect. Plus problemele de ordin social, dar cu toţii trebuie să înţelegem – pentru a ajunge la prosperitate, trebuie să trecem prin reforme. Altfel vom avea doar iluzii, vor fi create doar impresii, dar vom trăi în minciună.”
XS
SM
MD
LG