Linkuri accesibilitate

Presa română, cu ochii pe Moldova


De ce revin comuniştii la putere în Republica Moldova? (România liberă)


Evenimentul zilei si Romania libera inregistrau deja, la sfarsitul dupa amiezii, rezultatele finale ale alegerilor locale, cu victoria relativa a comunistului Igor Dodon la Chisinau, dar care va duce la un al doilea tur de scrutin. Titlul din Evenimentul zilei – „Comunistul Dodon obtine doar 48% din voturi” – nuanteaza o informatie mentinuta pe site-ul ziarului mare parte din ziua de ieri, si care se baza pe un anunt al Biroului Electoral Central, cum ca Dodon ar fi castigat din primul tur. Stirea retine si rezultatul unicului sondaj la iesirea de la urne, care il dadea dat invingator pe actualul edil-sef Dorin Chirtoaca, si anume cu 53 de procente, fata de contracandidatul sau care ar fi obtinut numai 41%. Ziarul Romania libera prelucreaza azi in mai mare masura informatiile, explicand intr-o analiza ampla de ce revin comunistii la putere in Republica Moldova. Este vorba in primul rand de scorul obtinut de PCRM in consiliile locale. Si despre care da informatii si editia centrala a ziarului Adevarul. Aici poate fi citit un grupaj de opinii ale analistilor politici moldoveni, care vorbesc despre o infrangere a Aliantei pentru Integrare Europeana, din pricina lipsei de unitate. Vitalie Ciobanu crede ca e un dus rece pentru Alianta, care nu a putut negocia, nu a avut nici o actiune comuna in campanie, nu a transmis alegatorilor un mesaj clar ca partidele merg impreuna sa castige primaria Chisinaului. Votul a fost, in aceste conditii, un vot de protest, considera Igor Botan, director executiv la Asociatia pentru Democratie participativa. Mai sunt citati in Adevarul politologul Bogdan Ţârdea, dar si sociologi, care incearca sa explice eroarea exit poll-ului. Rezulta ca de vina ar fi mentalitatea alegatorilor, care nu vor sa-si spuna optiunile la iesirea de la urne.

Despre intentia lui Igor Dodon de a cere anularea voturilor in unele suburbii din Chisinau sunt informatii in Romania libera, unde candidatul comunistilor sustine ca ar avea un set de probe care demonstreaza fraude serioase. Declaratiile figureaza si pe site-ul Hotnews.

Mai trebuie adaugat ca editiile electronice ale principalelor ziare romanesti au inregistrat in cursul zilei si informatia despre explozia de la Chisinau, in care si-a pierdut viata presedintele Federatiei de tenis, Igor Ţurcan.
XS
SM
MD
LG