Linkuri accesibilitate

Chişinău: Chirtoacă şi Dodon merg în turul doi


Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, face publice rezultatele preliminare ale scrutinului local

CEC anunţă că pe 19 iunie, în capitală, la fel ca şi în alte 253 de primării din ţară, va avea loc turul doi al alegerilor locale.


Rezultatele preliminare ale scrutinului de duminică arată că niciunul dintre candidaţii la funcţia de primar al capitalei nu a obţinut majoritatea voturilor, prin urmare, în doua săptămâni, locuitorii capitalei Moldovei vor fi chemaţi din nou la urnele de vot. Lupta se va da între liberalul Dorin Chirtoacă şi candidatul din partea Partidului Comuniştilor, Igor Dodon. Cu alte rezultate făcute publice astăzi de Comisia Electorală Centrală vine Diana Răileanu:

După procesarea tuturor voturilor de la scrutinul din 5 iunie, Comisia Electorală Centrală anunţă că în capitală, la fel ca şi în alte 253 de primării din ţară, va avea loc turul doi al alegerilor locale.

În Chişinău lupta se va da între liberalul Dorin Chirtoacă şi comunistul Igor Dodon. Candidatul din partea PCRM a obţinut puţin peste 48 la sută din voturi, iar concurentului din partea Partidului Liberal i-au revenit aproape 46 la sută din sufragii.

Datele CEC mai arată că în Consiliul Municipal Chişinău, Partidul Comuniştilor are cu un mandat de consilier mai mult decât componentele Alianţei de guvernare, adică 26 de mandate pentru PCRM vs 25 de mandate ale partidelor liberal-democrate. Partidul Comuniştilor va domina şi în şase raioane din ţară – Basarabeasca, Donduşeni, Dubăsari, Edineţ, Ocniţa, Taraclia şi în municipiul Bălţi. La limită situaţia este în raionul Rîşcani unde PCRM, ca şi AIE, are acelaşi număr de consilieri. Balanţa o va înclina votul care i-a revenit unui candidat independent.

Datele preliminare arată că pe ţară Partidul Comuniştilor a obţinut în alegeri cele mai multe locuri de consilieri – peste 30 la sută, fiind urmat de PLDM cu 25 la sută din mandate, PD cu aproape 20, Partidului Liberal revenindu-i o cotă de 11 %.

Cele mai multe localităţi, aproape un sfert, vor fi conduse în următorii patru ani de primari liberal-democraţi. Cu o diferenţă de 2 % PLDM este urmat de Partidul Comuniştilor. O cotă de 21 la sută a revenit Partidului Democrat, iar Partidul Liberal va conduce 11 la sută din primării.

Rezultatele scrutinului de duminică arată că în 645 de localităţi, alegătorii şi-au ales primarul din primul tur, pe când în alte 253 de localităţi, la 19 iunie va fi organizat turul doi al alegerilor.
XS
SM
MD
LG